”Sundhage har bara ett halvår på sig”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Svensk guldmakare och nu förbundskapten för ett kaxigt Finland.

Andrée Jeglertz håller Sverige för favoriter, men menar att tiden är knapp för Pia Sundhage.

– Hon har bara ett halvår på sig, säger han.

Andrée Jeglertz, Finland.

Sverige är favorit i Grupp A.

Den pressen lade utan tvekan motståndarlagens förbundskaptener på Pia Sundhages lag i går.

Andrée Jeglertz, som tagit flera SM-guld med Umeå IK och blivit utsedd till Årets damtränare fyra gånger i Sverige, pekade på de svagheter som finns.

Vann kvalgruppen

– Hon har bara ett halvår, hon har inte så gott om tid på sig att förändra.  Det är alltid svårt att byta förbundskapten, men nu känner Pia till svensk damfotboll så bra, säger han och fortsätter:

– Det är inte ett juniorlag hon tar över. Men det är klart att hon behöver mer än sex månader för att sätta sina idéer och tankar. Hon startar inte från noll, det hade varit enormt jobbigt, säger Jeglertz.

”Tio spelare i Sverige”

Han själv har haft tid att bygga sitt nya, unga finska landslag.

Och han har gjort det framgångsrikt.

Laget vann sin kvalgrupp inför EM.

– Vi har en fördel av att vi har jobbat med mina tankar under en längre tid, säger Jeglertz som i går såg fler fördelar:

– Vi har tio spelare som spelar i Sverige, det kan vi dra nytta av. De känner sig hemma i den här miljön. Spelarna de möter i Sverige har de mött 75-80 procent i damallsvenskan. Har de klarat av att ta bort den här spelarna i damallsvenskan, måste det gå även i EM.

”Det är som det är”

Pia Sundhage sa i samband med sin första landskamp i Växjö nyligen att hon var tidspressad. Nu har hon lärt sig hantera situationen:

– Det är som det är. Det blir inte fler dagar utan den planeringen som vi lägger och förhoppningsvis får igenom ska räcka som förberedelser, säger Sundhage.

– Enskilda spelaren måste ta ansvaret, börja precis nu. Sen handlar det också om de allsvenska tränarna att de kommer med rätta bilder och rätta krav.

ARTIKELN HANDLAR OM