Tyresö värvar fyra brasilianskor

Presenterar största bomben i svensk damfotboll – alla är landslagsspelare

1 av 5
Landslagsspelare Thaisa, mittfältare.
FOTBOLL

Fem etablerade spelare har lämnat klubben – fram till i dag.

Nu på morgonen släpper Tyresö en värvningsbomb.

– Fyra brasilianska landslagsspelare är klara för klubben, avslöjar tränaren Tony Gustavsson för Sportbladet.

De namnkunniga förstärkningarna har lyst med sin frånvaro i höst och vinter.

Trots att Tyresö spelar kvartsfinal i Champions League om drygt två månader har klubben bara värvat en enda spelare sedan säsongen avslutades – samtidigt som fem landslagsspelare har lämnat för spel i andra klubbar.

Kring klubbens satsning har det varit knäpptyst. Fram till i dag.

Nu på morgonen släpper Tyresö den kanske största värvningsbomben i svensk damfotbollshistoria.

Fyra brasilianska landslagsspelare är klara för Stockholmsklubben.

– Det är helt otroligt. Klubben har gjort något som egentligen inte går att göra. Att värva fyra landslagsspelare är ett konststycke i sig och att, som vi nu gjort, knyta upp fyra brasilianska spelare, som är så svåra att locka utomlands, är en enorm bedrift, säger Tyresös tränare Tony Gustavsson.

”Kartlagt dem väldigt noga”

Spelarna det handlar om är; Fabiana, Rilany, Thaisa och Mayara.

Kvartetten är måhända ganska obekant för den svenska fotbollspubliken, men samtliga fyra har landslagsmeriter och, bortsett från Mayara, erfarenhet från internationella mästerskap.

– Vi är otroligt nöjda med den här lösningen och kontrakten som sträcker sig över två år. Vi har kartlagt de här spelarna väldigt noga och det är ingen slump att tre av dem har internationell rutin och dessutom pratar engelska.

Därmed inleder Tyresö slutfasen i det man själva kallar sjuårsvisionen.

Den resa som startade 2005 i division tre och som bara fem år senare nådde fram till Damallsvenskan. Väl där spändes bågen ännu högre.

Klubben skulle vinna SM-guld, vilket man också gjorde 2012, och slåss om Champions League-titeln.

– Den drömmen lever i allra högsta grad och våra chanser ser ännu bättre ut nu när vi knutit till oss brasilianskorna, säger Tony Gustavsson.

Kan värva fler spelare

Men tiden är knapp. Tyresö har bara lite drygt två månader på sig att spela ihop det lag som ska möta österrikiska Neulengbach i Champions League-kvarten.

– Vi måste vara ödmjuka och förstå att vi har en riktig stor utmaning framför oss i och med att vi får bygga ett nytt lag. Samtidigt har vi haft det med i beräkningarna och det är till exempel därför vi värvat Fabiana och Rilany, som redan spelar ihop på högerkanten i det brasilianska landslaget. Dessutom ska man komma ihåg att en stor del av fjolårets startelva är intakt.

Att många bärande spelare finns kvar är så klart ett plus för Tyresö.

Gustavsson utesluter inte möjligheten att ytterligare någon spelare kan komma att värvas framöver.

– Nej, definitivt inte. Men först och främst ska kameruanskan Ejangue Silikiatt provspela med oss här i en månad och vi ska också skapa ett närmare samarbete med vårt F19-lag. När det gäller spelarna vars kontrakt går ut i sommar, som Marta, ”Vero” (Veronica Boquete) och Caroline Seger är det inget snack om att vi önskar att vi får behålla alla tre. Men för att kunna göra det måste vi skapa en bra miljö där spelarna trivs och utvecklas.

FAKTA

Tränaren Tony Gustavsson om nyförvärven

Fabiana da Silva Simoes

Ålder: 23 år.

Position: Mittf/forward.

Ny från: Sao José (Brasilien).

Meriter: OS-silver 2008, Sydamerikansk mästare, rysk mästare.

TONY GUSTAVSSON: ”En högklassig spelare som kan spela till höger på mittfältet och som högerback. Hos oss kommer hon först och främst att användas som yttermittfältare/ytterforward. Hon är snabb, löpvillig och jobbar hårt både offensivt och defensivt. Hon har dessutom Champions League-erfarenhet från tiden i Rossijanka.”

Rilany Aguiar da Silva

Ålder: 27 år.

Position: Mittback/

defensiv mittfältare.

Ny från: Sao José (Brasilien).

TONY GUSTAVSSON: ”En offensivt orienterad ytterback som påminner om Meghan Klingenberg i sin spelstil, men är ännu lite vassare framåt. Hon bildar högerkant i det brasilianska landslaget tillsammans med Fabiana, vilket vi har haft i åtanke i och med att det är så kort tid kvar till Champions League.”

Thaisa dos Santos Oliveira

Ålder: 20 år.

Position: Mittfältare.

Ny från: Viana (Brasilien).

TONY GUSTAVSSON: ”Thaisa är en spelare som imponerade stort på mig under turneringen i Brasilien i december. Hon har en fantastisk förmåga att hela tiden göra sig spelbar och det i kombination med en riktigt fin passningsfot passar bra in i vårt spel.”

Mayara da Fonseca Bordin

Ålder: 26 år.

Position: Back/

mittfältare.

Ny från: Adeco (Brasilien).

TONY GUSTAVSSON: ”Lite av en ”late bloomer” som var med i Brasiliens stora OS-trupp, men som fick lämna när truppen bantades ner innan OS. Hon är lite speciell eftersom hon har varit mycket i USA och präglats av den fotboll som spelas där. En utpräglad vinnarskalle med bra blick för spelet.”

Tyresös trupp just nu:

Målvakter

Tinja-Riikka Korpela

Carola Söberg

Backar

Line Röddik Hansen

Meghan Klingenberg

Whitney Engen

Linda Sembrant

Rilany Agular da Silva

Ejangue Siliki (provspel)

Mittfält

Thaisa (ses även som defensiv spelare)

Lisa Dahlkvist

Malin Diaz

Marta Vieira da Silva

Vero Boquete

Caroline Seger

Fabiana da Silva Simoes

Mayara de Fonseca Bordin

Madeleine Edlund

Christen Press

Johanna Rytting Kaneryd