Tyresö har inte beviljats elitlicens

Foto: BILDBYRAN
FOTBOLL

Tyresö Fotboll har inte inkommit med en reviderad åresredovisning.

Därmed har klubben inte beviljats elitlicens 2015, skriver Licensnämnden.

Tyresö besegrade Birmingham i går och gick till final i Champions League. Men nästa säsong ser det inte ut att bli något allsvenskt spel för klubben.

Inte beviljats elitlicens

Tyresö Fotboll AB var på väg att gå i konkurs, men räddades av ett biståndsprojekt och har beviljats fortsatt rekonstruktion.

Den 5 juni är tingsrättsförhandling om ackordsuppgörelsen.

Däremot har klubben inte beviljats elitlicens 2015.

Tyresö har än i dag inte lämnat in en reviderad årsredovisning till fotbollsförbundet (senast 16 mars) och Licensnämnden kan därför inte bedöma klubbens finansiella ställning.

– I det här fallet är det ett beslut av licensnämnden som kan överklagas till Appellationsnämnden, men om de inte beviljas licensen även där, då blir de nedflyttade en division till nästa år, säger Richard Johnsson, ordförande i Licensnämnden.

Bara första delbeslutet

Men det här beslutet är inte heller hela beslutet rörande elitlicensen. Även om Tyresö skulle få sin ekonomi godkänd efter en överklagan, finns det ett moment till som klubben måste klara för att få sin licens.

– Det finns olika moment i elitlicensen. Ett att klubben måste ha ett eget positivt kapital. Den delen har vi prövat nu. Sista augusti kontrollerar vi sen om de har skulder till skatteverket, andra klubbar eller fotbollsförbundet och då ska man uppfylla de kriterierna också, säger Johnsson.

Tyresö måste alltså klara båda delmomenten, för att få elitlicens 2015.

Något som gör att det ser ännu svårare ut för klubben. Tyresös största fodringsägare i rekonstruktionen är nämligen skatteverket. Skulden till skatteverket ligger på 1 483 210 kronor.

Det slutgiltiga beskedet om klubben får en elitlicens meddelas efter serien är slut.

– Jag vill inte prata om något annat än fotboll, säger Tyresös tränare Tony Gustavsson till Sportbladet.

Risk för massflytt

Tyresöspelarna hade när vi ringde dem inte fått veta att laget blir utan elitlicens 2015.

– Jag har inte hört något om det, säger Malin Diaz.

– Nej, jag hade ingen aning om det. Jag visste att det kunde hände, men det är inget jag tänkt på, men det är tråkigt så klart, säger Johanna Rytting-Kaneryd.

Risken finns nu att de spelare som inte lämnar i sommar, kommer att göra det efter säsongen. Tyresö får nämligen inte spela i damallsvenskan 2015 utan en elitlicens.

De tvingas då ner till elitettan.

– Jag kan inte säga vad de andra kommer att göra. Det här beskedet är tråkigt i alla fall. Men för min del har jag inte tänkt så långt. Jag kan bara fokusera på här och nu. Jag har kontrakt året ut, så får vi ta det då, säger Diaz.

Lagets yngsta spelare, Johanna Rytting-Kaneryd, 17, tror inte att spelarna i laget kommer lämna när de inte får spela i damallsvenskan nästa år.

– Det är klart det bli annorlunda, men jag tror inte att det kommer vara så, vi är ett lag och vi håller ihop. Jag tror inte att det kommer påverka, säger Rytting-Kanerud och fortsätter:

– Jag har kontrakt som gäller och spelar så länge jag har det. Vi får se hur det ser ut om inga är kvar då klart jag inte... då tänker jag kanske på att byta, men just nu så tänker jag nog stanna.

"Beslutet var väntat"

Beslutet att Tyresö inte får en elitlicens kom inte som någon överraskning för lagets ordförande, Hans Lindberg.

– Jag har egentligen två saker att säga. Ett: beslutet var väntat och två: vi kommer överklaga, säger Lindberg till Sportbladet.

Föreningen ska ha fört en dialog med fotbollsförbundet under en längre tid och meddelat dem att de inte skulle lämna in sin årsredovisning i tid. Styrelsen ville vänta in uppgifter från rekonstruktionen.

Därför valde de att vänta och istället lämna in sina uppgifter först  överklagan.

– Vi har en bra dialog med förbundet och kommer fortsätta med det. De följer sina regelverk och sen kommer det här landa i ett överklagande.

Vad är det för uppgifter ni väntar in?

– Det kommer att synas när vi skickar in överklagan.

Dokument om Tyresö: Offrade - för en gulddröm