Thorén: Duger inte i en CL-final, Tyresö

Måste medge att det känns vemodigt att detta var sista matchen för Tyresös stjärnor på svensk mark

Foto: TT
FOTBOLL

GÖTEBORG. Var det ett vinnande spel för en Champions Leaguefinal?

Knappast.

Men det var ett nyttigt genrep för Tyresös stjärnor för en sak är tränaren Tony Gustavsson säker på:

– Det kommer att smälla mot Wolfsburg.

Tyresö hade inför onsdagens möte i Göteborg spelat med 18 olika spelare från start i de fyra tidigare allsvenska matcherna. Av dessa har tre spelare varit med alla, samtidigt som de stora stjärnorna ofta vilat.

Men när det var dags för genrep inför Champions Leaguefinalen, Kopparbergs Göteborg väntade på bortaplan, mönstrade tränare Tony Gustavsson ett starkt lag. Saknades gjorde bara mittbacken Linda Sembrant, Vero Boquete och Meghan Klingenberg.

– Med två fjärdedelar i backlinjen och Vero som mittfältsmotor borta är det ändå tufft, säger Tony Gustavsson.

Lär bli tuffare i Lissabon

Och det blev svårt mot ett Kopparbergs Göteborg som hade bestämt sig för att möta ett spelskickligt Tyresö med en hög, aggressiv press och försöka styra spelet utåt.

Ofta spelade sig Tyresö ur pressen, men blev inte sällan av med boll lika snabbt igen.

Ibland hade Champions Leaguespelarna svårt att hantera den aggressiva instinkten från Göteborgsspelarna. De reagerade, blev irriterade, och fick ett gult kort för snack (Lisa Dahlkvist) och ett för tröjdragning (Madelaine Edlund).

Den 22 maj i Lissabon lär det bli ännu tuffare.

Så efter matchen stod Tony Gustavsson och nästan tackade Stefan Rehns tjejer för genrepet.

– Det var bra. Diaz (Malin) åkte på några riktiga smällar i dag. I finalen kommer det att smälla. Vi kommer inte få någon tid på oss, säger han.

Wolfsburg hotar dock mer i luften och via inlägg än vad Kopparbergs Göteborg gör och gjorde nu.

Hemmalagets anfallshot satt i djupet, med Manon Melis, löpningar. Och när Kopparbergs Göteborgs spelare väl sänkt axlarna, stressat av och insett att aggressiv press inte behöver innebära stress när man väl vunnit boll och blir bollförande hittade laget ytorna bakom Tyresös backlinje.

Krävs mer offensivt

Lieke Martens slog en vacker djupledsboll till just sin holländska kamrat Manon Melis som löpte in bakom Whitney Engen och avslutade fint.

Likadana bollar kom ett par gånger till och där finns ytor som Tyresö får vara mer varsamma med i finalen. Ytor som kom när laget inte orkade försvarsspela som i första och stod för högt med backlinjen.

Anfallsmässigt måste Tyresö också upp ett snäpp.

Det var alldeles för få klara målchanser och när kvitteringen kom var det via en frispark som Marta slog från snävt läge utanför Kopparbergs straffområde (från vänster sett med Stockholmsögon).

– Det var precis det jag ville, säger Marta.

Avsikten bra, men målet kom efter en försvarstouch. För att slå hål på Wolfsburg krävs fler tempoökningar, mindre tekniska misstag och vassare avslut.

   

Jag tillhör skaran som varit hård mot Tyresö AB, mot den ekonomiska dopning som försatt klubben i den extremt dumma situation den hamnat i.

Men jag måste medge att det känns vemodigt att veta att detta var sista matchen för Tyresös stjärnor på svensk mark.

Över 1 000 personer såg Marta, Seger och Press i går.

Nu försvinner de och med dem både fotbollskunskap och stjärnglans.