”Vi pratar inte om guldet...”

I kväll kan Mittag och Rosengård bli mästare – men de har lärt sig läxan

Foto: ANDREAS HILLERGREN
”Tycker om Sverige” Anja Mittag har varit i Sverige sedan 2012 och trivs bra.
FOTBOLL

MALMÖ. Anja Mittag, 29, går mot ­seger i skytteligan och i kväll kan hennes FC Rosengård säkra S­M-guldet.

Tiden i Malmö har varit u­tvecklande för tyskan, både som spelare och som person.

– Jag trivs fint. Två år kvar sen har jag chans att bli svensk medborgare..., säger Anja Mittag.

Det är dagen före match och på Malmö IP följs fyra-mot-fyra-spel av nötande av fasta situationer. Bara ett drygt dygn kvar till en-poäng-räcker-för-guld-matchen mot Kopparbergs Göteborg. I­ntensiteten är bra, fokus är rätt. Spelarna är laddade men ändå avspända.

Men så fort vi tar ordet guld i vår mun hyschas vi ned.

– Det talar vi inte om. Det l­ärde vi oss mot Umeå..., säger sportchefen Erling Nilsson.

Det var 2012. LdB Malmö (som klubben hette då) skulle bara säkra guldet och bussen var lastad med segerchampagne. Den blev liggandes. Efter 1–1 borta och snöplig förlust hemma mot Tyresö – Anja Mittag missade en straff – försvann guldet.

Efter träning, dusch och fisklunch slår sig Anja Mittag ned med oss. Hennes svenska är alldeles utmärkt men Sportbladet får chansen att lära henne ett nytt ord.

– Vidskeplighet? Heter det så. Okej, jo guldet pratar vi inte om.

”Jag brukade passa...”

Okej, vi gör inte det.

Vi talar om mål. På andra sidan av bordet sitter damallsvenskans skyttedrottning. Anja Mittag har gjort 19 mål hittills.

Zlatan Ibrahomovic har sagt att Fabio Capello väckte målskytten inom honom. Anja Mittag tycker att den gamle landslagsstrikern Jan ”Lill-Damma” Matsson varit hennes ciceron.

Han har jobbat individuellt med anfallsspelarna i FC Rosengård.

– Jag gjorde inte så mycket mål i boxen tidigare, men i år tror jag a­lla mina mål är gjorda inifrån straffområdet. Janne är en del av detta, han har sagt till mig att jag måste skjuta mer. Jag brukade p­assa i stället för att skjuta. 2012 gjorde jag inte löpningarna in boxen, det gör jag nu.

Hon bildar en giftig offensiv tillsammans med Therese Sjögran, Ramona Bachmann och Marta.

– Vi har utvecklat vårt försvarsspel och offensiven med ett bra passningsspel, säger Anja Mittag.

Hon kom till klubben 2012. Hon bröt upp från sin tyska klubb Turbine Potsdam som hon spelat i under tio års tid, från att hon var 17 år.

”Det var väldigt konstigt”

Orsaken till uppbrottet var besvikelse efter petningen i landslaget, Anja Mittag blev inte uttagen till VM på hemmaplan. Hon hade tappat glädjen och lusten till fotbollen.

– Allt kom tillbaka här i Sverige. Jag var tvungen att flytta till en klubb i ett annat land än Tyskland för att kunna bryta mitt kontrakt, säger hon.

Tiden i Malmö har påverkat henne positivt. Som spelare och som person.

Hur svensk är du?

– Jag tror att jag anpassat mig väl. I Tyskland måste man vara i tid, allt är så strikt, det är mycket regler att följa men här är det okej att komma en minut försent. Jag är lite mer avslappnad.

Hon reagerade på den fysiska fotbollen som spelas i Sverige – och hon blev överraskad över spelarnas möjlighet till inflytande.

När man kommer in för halvtidsvila så frågar tränaren ”vad tycker ni?”. Alla pratar. Man är mer delaktig. I Tyskland lyssnar man bara på coachen.

– Det var väldigt konstigt för mig. Nu var jag tvungen att säga vad jag tänker på. Jag var tvungen att tänka. Det var bra. Det har utvecklat mig att läsa spelet bättre.

”Det är skönt med havet”

Under sommaren har Anja Mittag skaffat sig en longboard och nyttjat cykelbanorna i Malmö. Hon bor i stadsdelen Dockan, nära havet.

– Det är så skönt med havet nära, säger hon.

Och vem vet, det kanske blir en framtid i Sverige.

Anja Mittag har ett år kvar på kontraktet, men kan tänka sig att fortsätta. Och kanske bli svensk medborgare.

– Varför inte? Jag tycker om Sverige, säger hon.

FAKTA

HON KAN TA SITT ANDRA SM-GULD

2012 

19 mål, 6 assist

■ ■ ”Det gick bra för mig. Jag gjorde många mål. Det var synd bara att vi slutade på ­andra plats.”

■ ■ LdB Malmö (som laget hette då) missade guldet snöpligt efter förlust mot Tyresö på hemmaplan. Anja Mittag brände en straff i den avgörande matchen.

2013 

13 mål, 11 assist

■ ■ ”Jag tycker vi var ett bättre lag fotbollsmässigt. Det blev inte så många mål för mig, men vi hade tagit ett steg som lag.”

■ ■ Guld till LdB efter en stabil säsong.