FC Rosengårds kritik mot Uefas genustänk

Kubbdirektören till attack inför Champions League: Skandalöst

Foto: BILDBYRÅN
FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbas är kritisk mot att herrarna får så pass mycket mer pengar än damerna från Uefa i Champions League.
FOTBOLL

Klas Tjebbes, FC Rosengårds klubbdirektör, anmärkte hårt på Uefas sätt att fördela ekonomiska resurser mellan herrar och damer i programmet FotbollsArena på Sveriges Radio.

– Uefa borde ha ett genustänk, säger han.

I Radiosportens program FotbollsArena intervjuades klubbdirektören för de nyligen korade svenska mästarna FC Rosengård Klas Tjebbes och spelaren Elin Rubensson. Den 8 oktober spelar FC Rosengård sextondelsfinal mot ryska Ryazan i Champions League. I samband med detta har klubben ansökt om extrapengar från Uefa för att klara resekostnader och andra tillkommande utgifter, vilket Sportbladet tidigare rapporterat om.

– Vi får en viss ersättning från Uefa men den är ett par promille jämfört med vad Uefa ger till Malmö FF exempelvis. Jag unnar Malmö FF alla pengar för jag tycker att de har gjort det fantastiskt bra, men jag tycker att Uefa borde ha ett genustänk, säger Klas Tjebbes till Radiosporten.

Jämnare resursfördelning

Han tycker också att Uefa som fotbollsorganisation verksam i Europa borde ta mer ansvar att fördela resurserna jämnare än vad som görs i dag.

– Jag kan inte förstå varför Uefa som har som uppgift att sprida fotbollen i stort i Europa lägger typ hundra eller tusen gånger mer på killfotboll än på tjejfotboll. Det tycker jag är skandalöst, säger Tjebbes.