Hon har bevisat - inget är omöjligt

Sjögran slutar inte - resan tar bara en ny väg

FOTBOLL

Therese Sjögran slutar spela fotboll och det svider.

Men det kunde varit värre.

En av Sveriges största profiler stannar kvar inom fotbollen och kan fortsatt göra skillnad.

En alldeles lysande karriär är inte till ända, den tar bara en ny väg.

Det är egentligen ett väntat besked att Therese Sjögran slutar.

Hon har tidigare sagt att VM lär bli det sista mästerskapet.

Visst hade vi önskat att beslutet kunde dröjt till efter VM i Kanada, för att hålla den lilla möjligheten för ett eventuellt OS öppet, men nu blir det inte så meddelade hon känslosamt på dagens presskonferens.

Och ingen skugga på Therese Sjögran för det.

Therese Sjögran är 38 år och har bevisat att det med rätt inställning, professionell attityd och gedigen träning - hon är själv utbildad personlig tränare - går att hålla hög internationell nivå länge.

I en tid där tonåringar sluta spela fotboll och idrotta tidigt, i en värld där många kvinnor anser att elitdrottande främst fotboll inte är en syssla efter 30 år har Rosengårds veteran varit beviset på att det visst går.

Knäskadan 2012 har hjälp till. Therese Sjögrans kropp fick ett break, hon kunde bygga upp sig, bli ännu starkare och tåla belastningen som vecka ut och vecka in innebär.

Rekord-mittfältaren Therese Sjögran, som spelat över 200 landskamper, har gjort en resa som gått hand i hand med damfotbollens utveckling.

Har hamnat i skottgluggen

Hon började som sexåring med en killkompis, hon har spelat och kombinerat civilt arbete för att få slantarna att räcka och fått ta del av damfotbollens professionella utveckling.

Therese Sjögran värdesätter vardagliga möjligheter som en del unga spelare tar för givet.

Hon är en av dem som banat väg, en av dem som slagit in dörrar och ställt krav.

Ofta bara genom sitt sätt att vara. 

Vid två tillfällen har hon hamnat där i rampljuset och skottgluggen för en jämställdhetsdebatt som hon inte själv bett om.

Jag har under båda tillfällena – Svensson-gaten och senast på Fotbollsgalan när man valde bort hyllningen av hennes rekord – tyckt lite synd om Therese Sjögran. Hon har inte varit bekväm med debatten, även om hon ansett den nödvändig.

De plumpa misstagen från Svenska fotbollförbundet och sändande bolag har förhoppningsvis väckt slumrande ledare och beslutsfattare.

Opinionen har ställt sig bakom Therese Sjögran.

Therese Sjögran har ställt sig på plan.

Blir den perfekta efterträdaren

Där har hon visat varför vi engagerat oss. Hon har med sin tekniska briljans, sin spelförståelse och passningsförmåga skapat en relation med oss som blir svår att avvara. Hon har spelat stora mästerskap och givit oss starka minnen. Själv minns hon mest VM 2011 och EM på hemmaplan 2013.

Som spelare har Therese Sjögran haft Jürgen Klinsmann som förebild.

Precis som honom tar hon nu snart ny väg inom fotbollen som ledare.

Hon tar nu över efter Rosengårds engagerade sportchef Erling Nilsson. Han som red ut till damfotbollens och jämställdhetens försvar efter Fotbollsgalan senast och möttes av positiva reaktioner men också hotbrev.

Rosengård har i sin omorganisation ännu en gång agerat smart.

Therese Sjögran blir den perfekta efterträdaren.

Rosengård agerar långsiktigt i en ekonomiskt svår konkurrens där europeiska storklubbar lockar stjärnorna och hur man rattar skutan rätt ska Erling Nilsson nu lära Therese Sjögran.

Han kunde inte fått en bättre "elev".

Det är viktigt att damfotbollen behåller sina stjärnor och vi har sett att tendensen kommer på flera håll.

Jag kan inte annat än hylla klubbens mod och Therese Sjögrans inställning. Passionen tar ingen i från henne.