"Nu kan hon spränga gränser"

Sundhage om beslutet som öppnar för VM-succé

FOTBOLL

Pia Sundhage ställer sig i hyllningskön till Therese Sjögran.

Förbundskaptenen tror att det kan vara positivt att veteranen bestämt sig före VM.

– Det kan bli så att man tänker att jag har inget att förlora då, att chansen inte kommer tillbaka. Tänker hon så är det bra att hon tagit beslutet, säger Pia Sundhage.

Foto: Bildbyrån
Sveriges förbundskapten Pia Sundhage.

Den 11 maj tar Pia Sundhage ut sin VM-trupp. Mittfältaren Therese Sjögran är en given spelare. 

Hon kom efter sin skada 2013 med som sista spelare i EM-laget men har sedan dess varit en nyckelspelare i laget.

Pia Sundhage har inte påverkat Therese Sjögran kring beslutet att sluta/fortsätta. 

Men hon är glad för att Rosengårds mittfältare ger sommarens VM i Kanada en chans.

– Man måste ha viljan att fortsätta spela boll. Hon har VM som mål och jag är glad över att hon inte lägger av i dag utan kämpar för en VM-plats, säger Pia Sundhage.

”Hon har gjort valet”

Förbundskaptenen tycker att Sjögrans beslut om att bli sportchef i Rosengård är uppfriskande och viktigt.

– Det är härligt att hon blir kvar inom fotbollen och kan bjuda tillbaka på många sätt. Det är så mycket som hon har varit med om. Hon får en annan roll efter VM och det är ett bra sätt att ta hand om de yngre spelarna och bjuda tillbaka, säger Sundhage.

Therese Sjögran sa under dagens pressträff att hon känner att det var rätt att fatta beslutet före sommarens mästerskap för att kunna lägga allt fokus på spelet där och slippa framtidsspekulationer.

Kan det vara viktigt för landslaget också?

– Hon har gjort valet, så hon vet bäst själv. Men om jag skulle varit i hennes skor skulle jag tänkt att det är ett par matcher kvar här sen ska man hänga med på VM och göra sitt bästa. Jag tror man kan spränga gränser då, man har inget att förlora, säger Sundhage.

”De unga har att lära”

Vad framförallt tycker du att hon tillfört ditt landslag?

– Det allra roligaste är att man förknippar svensk damfotboll med organisation så står hon för teknik och det är väldigt viktigt för framtida spelare. Många unga spelare har mycket att lära av Sjögran när det gäller tekniken.

– Det vi har pratat med henne om är att spela framåt. Hon är så bekväm med boll. Sen är det kul att hon nickat in en boll under vår tid också..., säger Pia Sundhage.