"Kan bli en resa, Maldiverna lockar"

Sjögran kan låta förbundets gåva bli en resa efter karriären

FOTBOLL

Therese Sjögran drömmer om att sätta punkt för karriären med en resa till Maldiverna.

Det kan bli hennes belöning från Svenska fotbollförbundet.

– Jag fick ju en gåva till samma värde som Anders (Svensson) bil och det kan bli att jag väljer en resa när jag väl har slutat. Fast det blir väl svårt att hitta tid..., säger den blivande sportchefen.

På tisdagen berättade Therese Sjögran om sina planer.

Den 38-åriga mittfältaren slutar efter sommarens VM i Kanada och blir från den 1 augusti sportchef i Rosengårds FC, klubben hon spelar för.

Beslutet har vuxit fram och inte ett OS i fotbollens Brasilien kunde övertyga henne om att fortsätta ytterligare ett sista år.

– Det är klart att man har haft det i tankarna, men detta känns som rätt beslut Jag tror inte att jag hade orkat ett år till, säger Therese Sjögran.

Sportbladet talar med Therese Sjögran under tisdag kväll. Då hade turbulensen efter beskedet lagt sig.

– Det har varit lite omtumlande såklart. Det var inte i dag som jag tog beslutet, men det blev påtagligt. Jag har fått många positiva reaktioner, det känns som att folk tycker att det är bra att jag blir sportchef, säger hon.

Redan förra hösten var klubben tydlig med att det fanns en vilja att behålla Therese Sjögran i organisationen efter karriären som spelare.

Hon som är utbildad personlig tränare såg sig mer i en roll som fystränare.

Men när sportchefen Erling Nilsson ville hoppa av efter hotbrev och uppmärksamhet kring hans uttalande efter den senaste Fotbollsgalan så föddes nya tankar.

Erling Nilsson stannar i klubben och blir mentor för Therese Sjögran.

–Jag får den bästa hjälpen med Erling. Jag hoppas han blir kvar ett tag, säger Sjögran.

”Maldiverna lockar”

Vilka frågor känns på förhand mest utmanande i den nya rollen?

– Det jag känner att jag inte har koll på är alla talanger. Jag ser mycket fotboll, men alltid toppfotboll. Det ska bli jäkligt kul att hitta nya spelare, unga talanger, säger Sjögran.

Hur blir det att förhandla kontrakt med före detta lagkompisar?

– Det blir nog lite speciellt. Jag får sluta att hänga i omklädningsrummet. Nu sätter jag mig på andra sidan skrivbordet, men jag har själv varit i förhandlingar innan så det ska nog gå bra.

Therese Sjögran är lättad över att hon fattat beslutet nu och kan fokusera fullt på VM. Beslutet kan bli en succéfaktor.

– Ja det tror jag, jag har funderat en massa under våren. Nu är beslutet taget, den aktiva karriär över. Jag kan gå all in på VM.

Therese Sjögran, som spelat över 200 landskamper, har utan att be om det hamnat i fokus för jämställdhetsfrågor i samband med Fotbollsgalan två år i rad.

Senast plockade arrangören bort hyllningen till hennes landslagsrekord och året innan fick Anders Svensson en bil och Therese Sjögran ingenting.

Debatten har inte påverkat hennes beslut.

Men efter de officiella diskussionerna har Therese Sjögran också belönats från Svenska fotbollförbundet.

Hon får en gåva i samma värde som Anders Svensson fick.

Enligt Therese Sjögran har hon inte hämtat ut sin belöning ännu, men det blir i form av en resa.

–  Jag ska kunna välja vad jag vill. Jag har inte valt så mycket ännu men det kan bli en resa, Maldiverna lockar.

Så en avslutningsresa som Fotbollförbundet står för, cirkeln sluts?

– Det kan man säga...

FAKTA

Therese Sjögrans tre bästa landslagsminnen:

•VM 2003. 

– För det första hade vi ett otroligt lag, ingen trodde oss på. Vi gick till final och tog ett silver. Jag satt mycket på bänken från början.

•VM 2011 

– Vi tog brons där med en man mindre på plan. Det var en sjukt svår turnering.

•EM 2013

– För allt det stödet som var, plus att jag kunde komma tillbaka och Pia trodde på mig. Hon tog med mig på gamla meriter, jag kom precis tillbaka efter skada.