Sundhages kritik – mot topplagen

Vill se fler svenska spelare: ”Finns inte i topplagen”

FOTBOLL

22 utländska spelare fördelade på tre topplag.

Nu riktar förbundskaptenen Pia Sundhage kritik mot topplagen Rosengård, Eskilstuna United och Linköpings sätt lyfta fram kommande landslagsspelare. 

– Jag saknar framträdande svenska spelare som spelar som innermittfältare eller någon annan bärande position. De finns inte i topplagen i dag, säger Sundhage.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Sundhage kritisk mot topplagens mix av spelare.

I kväll spelas det seriefinal i Eskilstuna när United tar emot Rosengård.

Men samtidigt som fotbollssupportern jublar ser förbundskaptenen Pia Sundhage ett växande problem. Det är för många utländska spelare i topplagen.

– Jag kan inte ha synpunkter på hur lagen tänker. Jag kan bara plocka ut de svenska spelare som spelar 90 minuter i allsvenskan. Men jag tycker att vi ska diskutera frågan, vilken mix är bra? Vad är en bra siffra för svensk damfotboll? Som det är nu är det lite för många kan jag tycka, säger Sundhage.

Missgynnar landslaget

De tre topplagen Rosengård, United och Linköping har tillsammans 22 utlandsproffs i sina trupper som inte kan representera Sundhages landslag.

I den senaste omgången var hälften av de som fick speltid i topptrions matcher från en annan nation vilket kan jämföras med herrallsvenskan där motsvarande siffra landade på var tredje spelare.

Ett faktum som missgynnar svensk damfotboll på sikt och landslaget just nu, enligt förbundskaptenen.

– Jag saknar framträdande svenska spelare som spelar som innermittfältare eller någon annan bärande position. De finns inte i topplagen i dag.

– Vilka spelare är framträdande på ett innermittfält, finns hon i allsvenskan? Nej, det gör hon inte och det saknar jag. Det är de jag letar efter, säger Sundhage.

"Har inte slagit i taket"

Samtidigt som damallsvenskan invaderas av utländska stjärnor gör flicklandslagen bättre resultat än någonsin med guld i U19-EM både 2012 och 2015, men det har inte fått önskad effekt på allsvenskan eller A-landslaget som floppade i sommarens VM.

– De som var med och var framträdande 2012 – till exempel Malin Diaz – har inte slagit i taket i allsvenskan än, tyvärr. Upp till 19 år gör vi väldigt bra resultat, men vi är dåliga på att ta de spelarna till allsvenskan. Där måste vi bli klart mycket bättre om vi ska hänga på de andra länderna.

Kan ta efter USA

Sundhage kommer nu ta upp problemet med de allsvenska klubbarna för att vända på trenden.

Hon själv ser gärna att man tar efter ett liknande recept från den amerikanska ligan när hon var förbundskapten där mellan 2007 och 2012. Då begränsades lagen till fyra utländska spelare totalt i sina matchtrupper och skulle på så sätt kunna få bort ”dussinspelarna” och i stället ge unga svenska spelare chansen.

– Jag tycker att siffrorna som ni tagit fram är intressanta och vill att vi diskuterar frågan. Hur vill vi ha det i svensk damfotboll? Sedan också, vilka får chansen att vara proffs? Är det våra svenska spelare eller är det de vi hämtar från utlandet? Det är frågor jag vill ha svar på.

FAKTA

De utländska spelarna i topplagen:

Rosengård: Kathrin Längert (Tyskland), Line Röddik Hansen (Danmark), Alexandra Riley (USA), Anita Asante (England), Sara Björk Gunnarsdottir (Island), Kirsten van de Ven (Holland), Natasa Andonova (Makedonien), Ramona Bachmann (Schweiz), Marta (Brasilien).

Eskilstuna United: Louise Quinn (Irland), Vaila Barsley (England), Glodis Perla Viggosdottir (Island), Gaelle Enganamouit (Kamerun), Katie Bethke (USA).

Linköping: Katlynn Fraine (USA), Janni Arnth (Danmark), Mariann Gajhede (Danmark), Renée Slegers (Holland), Claudia Neto (Portugal), Kristine Minde (Norge), Vera Diatel (Ukraina), Pernille Harder (Danmark).

Totalt: 22 stycken.

ENKÄT:

1. Är det bra för damallsvenskan att topplagen består av så många utländska spelare?

2. Vill ni se en förändring?

3. Hur påverkar det svenska landslaget?

AIK, Nazanin Vaseghpanah (tränare):

1) Nej, det är verkligen inte bra. Men samtidigt vill man ha en proffsig liga är det kanske ett måste. Däremot tror jag att det finns fler unga spelare än klubbarna tror. De vågar bara inte släppa fram dem.

2) Ja, det tycker jag. Det är bara se på U19-landslaget som gjorde sådan succé. Det finns grymma spelare som ändå inte får spela i damallsvenskan och det är inte bra. Jag ser ju hellre på att man värvar en ung svensk tjej och får henne att bli bra i stället för att värva en äldre holländare.

3) Vågar vi satsa på unga och bra spelare kommer vi att få ett bra landslag. Som det är nu gör vi inte riktigt det och då är det svårt att utvecklas. Samtidigt ska inte spelare få chansen för att de är svenska eller unga, men det prioriteras fel ibland.

Eskilstuna United, Viktor Eriksson (tränare):

1) Ja, det höjer kvalitén på ligan och gör allsvenskan mer attraktiv för både spelare och publik.

2) Det är klart att i den bästa av världar, så visst. Men jag tycker inte att vi ska göra en förändring på bekostnad av ligans status och kvalité.

3) Jag är inte säker på att det har så stor betydelse för de svenska spelare som spelar i allsvenskan får samtidigt bättre kvalité på motstånd.

Göteborg FC, Stefan Rehn (tränare):

1) Det är både för- och nackdelar. Det är bra om det är duktiga fotbollsspelare som Martens, Bachmann och Marta – de tillför mycket för damallsvenskan. Men det är inte bra om det blir för många, jag kan tycka att man borde satsa lite mer på unga svenska spelare.

2) Nej. Allt handlar om kvalité, för nästan alla svenska lag. Vi får inte glömma att damallsvenskan håller hög kvalité för att vi har bra utländska spelare.

3) Det finns nog en viss koppling mellan det att det är få svenska spelare i topplagen och VM-fiaskot i somras. A-landslaget har fått lite stopp i utvecklingen. Och vi såg ju med U19-landslaget att det finns svenska talanger som inom en snar framtid kan spela i topplagen.

Hammarby, Kenneth Kvist (ordförande):

1) Det är väl inte optimalt men samtidigt så är det svårt att sätta stopp. Lag får bestämma själva hur de vill göra.

2) Nej, det är svårt med tanke på EU:s grundregler.

3) Jag tror att de som är landslagsaktuella ändå får speltid så det är svårt att säga hur det påverkar. De som inte får speltid lämnar nog gör andra klubbar ändå.

KIF Örebro, Rickard Nilsson (tränare):

1) Ja, jag ser inte det som något negativt i sig. Alla lag vill ha ett så pass starkt lag som möjligt och om det sen är med svenska eller utländska spelare har för mig ingen betydelse.

2) Ja, jag tror ju till exempel att om Eskilstuna kunde värva fler svenska landslagsspelare skulle de ju göra det. Men det handlar ju om ekonomi från fall till fall. Det hela grundar sig i att lag vill ha bra spelare.

3) Det viktigaste är att de som spelar i landslaget får speltid. Och en del av landslagsspelarna spelar i andra – mer penningstarka – ligor så jag tror inte att det är något negativt. Det är inte den viktigaste frågan för svensk damfotboll just nu. 

Henrik Nygren, Kristianstad (sportchef):

1) Nej, det tycker jag inte. Det är lite för många som gör att de svenska spelarna kanske inte får chansen.

2) Ja, det är klart att vissa förgyller men jag tror att det kan vara bra för serien om man sätter någon slags gräns.

3) Det krävs en generationsväxling nu och då är det också viktigt att de unga spelarna får speltid i allsvenskan framöver.

Linköping FC, Maria Hagström (klubbchef):

1) Det är en svår fråga som jag egentligen inte vill uttala mig om. Det höjer kvalitén i alla fall.

2) Nej, det tror jag inte.

3) Det vill jag inte uttala mig om, men det känns som att många av landslagsspelarna spelar utomlands och jag vet inte om allsvenskan har så mycket betydelse för landslaget.

Mallbacken, Henrik Arneng (tränare):

1) Nej, det bästa vore om vi hade fler svenska spelare. Men det är en fråga om kvalité på spelare. För ett topplag blir det enklare att värva en bra färdig utländsk spelare i stället för att satsa på den yngre svenska. Våra bästa försvinner ju ut i Europa.

2) Ja, det bästa vore om vi kunde behålla de bästa spelarna i Sverige och få fram fler yngre spelare. Vi tappar spelare, det är naturligt, och dessa behöver ersättas om svenska ligan ska hålla den standard det gör.

3) Jag tror fortfarande att vi får fram bra spelare. De som drabbas är väl de yngre spelarna som behöver komma in i allsvenskan, utvecklas och sedan spela Champions League.

Piteå, Leif Strand (sportchef):

1) Både och. Rent generellt finns det för många dussinspelare i den här ligan som inte tillför mycket, då är det fel. Men är de tillräckligt bra så är det bara roligt att de förgyller vår liga. Vi i Piteå har valt en annan väg och jobbar mycket med svenska spelare, men jag kan förstå Rosengård och United som har sponsorer som vill att det ska bli framgångar, då blir det andra krav.

2) Ja, det finns yngre spelare som håller samma klass. Men är spelarna tillräckligt bra så ska de komma hit för det gör damallsvenskan bättre. Det vi måste fundera över är de utländska spelarna inte tillföra så mycket.

3) Vi har tillräckligt med svenska spelare som håller hög klass och det kommer vi ändå ha oavsett om de spelar i damallsvenskan eller inte.

Rosengård, Klas Tjebbes (klubbchef):

1) Ja, ligan behöver fixstjärnor. Så mycket som Marta betyder för oss, inte bara fotbollsmässigt, är ovärderligt. Det gör alla unga tjejer har någon att se upp till.

2) Nej, ska vi vara en ledande liga måste det finnas möjlighet. Sedan är det omöjligt att införa en regel om max antal utländska med tanke på att EU öppnat upp arbetsmarknaden.

3) Där tycker jag att det är jätteviktigt att vi utvecklar på lång sikt. Att vi i stället kanske kollar på hur F19-serien ser ut, är den tillräckligt bra? Det kanske den inte är, i går vann vi en match i den serien med 9-0 till exempel. 

Umeå, Mathias Johansson (klubbdirektör):

1) Nej, det är inte det bästa. När vi tar in spelare som kan leverera på högsta nivå är det fantastiskt, men det tas in för många dussinspelare som inte höjer damallsvenskan och det är bedrövligt.

2) Ja, jag tycker att man ska våga släppa fram unga spelare. Jag hoppas att vi är på rätt väg och klubbarna ska våga nu när vi såg U19-landslaget. Det är ju de som är framtiden!

3) Vi lyckades ju inte riktigt i VM, det var under all kritik. Känslan är att de ställde upp med ett väldigt gammalt landslag och det visar väl att vi inte släppt fram tillräckligt många unga spelare i damallsvenskan.

Vittsjö, Denise Reddy (tränare):

1) Ja, det är jätteviktigt att det finns. Alla lag har olika förutsättningar, vi har rätt många i Vittsjö också, men det är förutsättning som alla är medvetna om.

2) Jag är lite kluven, det är klart att klubbarna ska jobba på att utveckla unga spelare. Men det kanske inte ska ske i damallsvenskan då det är mycket press och Champions League-platser på spel. Utveckling borde ske lite tidigare i andra divisioner, i damallsvenskan ska det presteras på högsta nivå.

3) Det är rätt många i landslaget som spelar utomlands så jag tror inte att det påverkar jättemycket. Det var en jättesuccé nu med U19-landslaget, men det är skillnad att gå från flickfotboll till damfotboll. Det krävs mer av spelarna, både fysiskt och tekniskt.