En match – sedan slutar Sjögran

Spelar mot cupfinalen – sedan är spelarkarriären över

Foto: Foto: TT
Therese Sjögran
FOTBOLL

Hon har agerat sportchef, huvudtränare och spelande assisterande tränare.

Men efter cupfinalen mot Linköping är Therese Sjögrans karriär över – på riktigt.

– Ja, det kan jag lova nu. Vi har kommit ur den här perioden med hedern i behåll, säger Sjögran till Sportbladet.

Therese Sjögran, 38, skulle avsluta karriären för att bli sportchef, var det tänkt.

Därefter brakade dock en kaotisk tid loss i Rosengård med en avhoppande tränare i Markus Tilly och Anja Mittag lämnade för PSG samtidigt som skadeproblemen i truppen staplades på hög.

Därför fick Therese Sjögran komma tillbaka, agera tränare, sportchef och spelare – samtidigt.

– Det har varit lite turbulent så klart. Det har varit mycket att tänka på och lite olika roller, men jag tycker ändå att vi kommit ur den här perioden med hedern i behåll, säger Sjögran till Sportbladet.

För under onsdagen förlängdes karriären med ytterligare en halvtimmes långt inhopp i seriefinalen mot Eskilstuna United, men efter cupfinalen mot Linköping i helgen är spelarkarriären över.

”Varit tränare och allt möjligt”

På riktigt den här gången, försäkrar Sjögran.

– Ja, det kan jag lova. Vi har några skador som vi väntar in bara, men efter nästa match blir det sportchef för hela slanten. Sedan stänger ju fönstret så jag får snabba på för att hitta den där ersättaren till Anja Mittag, säger Sjögran.

Hur nära är ni en ersättare för Mittag? 

– Jag och Erling (Nilsson) har hjälpts åt medan jag varit tränare och allt möjligt och vi har några namn på en lista, men det är inget klart.

2-1-segern mot Eskilstuna United innebär att Sjögran kan lämna planen och sitt Rosengård med ett gynnsamt läge inför avslutningen. I skrivande stund är Skånegänget fyra poäng före Eskilstuna i tabelltoppen.

– I dag visade vi att vi kan slita för att vinna och det är inte bara ”fancy football” från vår sida. Vi har fått slita och det är viktigt att vi kan visa sådant också, tycker Sjögran.

Nu har hon snart slitit färdigt på planen, för den här gången.

FAKTA

Therese Sjögrans mäktiga månad:

12 juli: Skulle avsluta den aktiva karriären mot Umeå i svenska cupen. Gjorde ett mål och hyllades av publiken efter matchen.

20 juli: Efter bara en vecka på posten som sportchef tvingas huvudtränaren Markus Tilly att sluta på grund av sjukdom i familjen. Sjögran rycker in som tillfällig tränare.

22 juli: Gör tränardebut med sitt Rosengård borta mot Linköping. Slutar dock med lagets första förlust för säsongen efter att Linköping vänt till 2-1 i slutskedet.

26 juli: På grund av skadeproblem tvingas tränare Sjögran byta in sig själv i hemmamatchen mot Göteborg som slutar 2-2.

2 augusti: Sjögran spelar från start i damallsvenskan igen. Den spelande tränaren/sportchefen gör mål i 4–0-segern mot AIK.

3 augusti: Sjögran kan släppa rollen som tränare då Jack Majgaard Jensen presenteras som ny huvudtränare efter Markus Tilly.

5 augusti: Hoppar in och spelar en halvtimme när Rosengård vinner seriefinalen mot Eskilstuna United.

9 augusti: Då spelar Rosengård final i svenska cupen mot Linköping. Detta är tänkt att bli Therese Sjögrans sista match, någonsin. Därefter ska hon ta hand om sportchefsrollen på heltid.