Allsvensk spelare Afrikas bästa

1 av 2 | Foto: AFP
Gaelle Enganamouit fick ta emot priset igår.
FOTBOLL

Hon gjorde succé i Eskilstuna och vann skytteligan.

För sina insatser i allsvenskan och i Kameruns landslag har Gaelle Enganamouit nu belönats med en fin utmärkelse: Afrikas bästa spelare på damsidan.

– Det är en stor dag, sa hon i sitt tacktal.

Det var på Afrikanska Fotbollsunionens gala som FC Rosengårds Gaelle Enganamouit, 23, blev i framröstad till Afrikas bästa spelare under 2015.

Anfallaren gjorde en strålande säsong med Eskilstuna United och gjorde totalt 18 mål – flest i allsvenskan. Kamerunskan var också en av nyckelspelarna i det landslag som blev först med att kvala in till ett VM – där man nådde lika långt som Sverige, till en åttondelsfinal.

Hyllas av Sjögran

– Det är en stor dag och jag är väldigt glad över utmärkelsen. Jag är glad över att få representera alla damspelare i Afrika. Stort tack till alla som har stöttat mig. Tillsammans måste vi jobba hårt för att höja nivån på damfotbollen i Afrika, sa hon i sitt tacktal.

Efter säsongen värvades hon till FC Rosengård, och sportchefen Therese Sjögran hyllar sin spelare på Instagram: "Afrikas bästa spelare! Grattis!" skriver hon.

Slog PSG:s Ngozi Ebere

De andra spelarna som var nominerade i damklassen var Gabrielle Onguéné, också hon från Kamerun, som spelar i ryska Kaliningrad, Ngozi Ebere (PSG) från Nigera samt N'rehy Tia Ines från Elfenbenskusten och Portia Boakye från Ghana.

Till motsvarande utmärkelse på herrsidan röstades Pierre-Emerick Aubameyang fram.

ARTIKELN HANDLAR OM