Stjärnornas oro: Inga tv-matcher

Damallsvenskan står utan avtal: ”Tråkigt om det dör ut”

Foto: Foto: tt
TITTADE MED LAGET Olivia Schough och hennes lagkamrater i Eskilstuna brukade samlas för att studera andra dam-
allsvenska lag förra året. Då sändes alla matcher – kommande säsong finns risken att det inte blir en enda.
FOTBOLL

Förra året tv-sändes för första gången alla matcher i damallsvenskan.

Inför kommande säsong finns inget avtal klart, TV4 är inte med i diskussionerna och enligt EFD (Elitfotboll Dam) växer nu en oro bland klubbarna.

– Det vore riktigt tråkigt om det inte blir en fortsättning på det som var så bra, säger Eskilstunas och landslagets Olivia Schough.

TV4 har sänt damallsvenskan de senaste åren, men avtalet från 2011 gick ut i och med säsongen 2015.

Förra året var världsunikt på så sätt att alla matcher sändes i TV4 play och intresset var stort, inte minst på hösten då det blev en tät guldstrid.

Men i år blir det inte samma lösning.

Det bekräftar Fredrik Olofson, sporträttighetschef på TV4-gruppen, för Sportbladet.

– Vi för inga intensiva samtal kring rättigheter, säger han.

Varför är TV4 inte fortsatt intresserat av damallsvenskan?

– Det kan man undra. Men man vet inte var man landar innan allt är klart. Det är en extremt konkurrensutsatt marknad och alla ser över sina satsningar.

”En utdragen process”

Nytt den inför den här avtalsperioden är att EFD själva äger rättigheterna till Damallsvenskan och enligt Linda Wijkström, generalsekreterare, pågår förhandlingar med flera aktörer.

– Det gör det men vi är inte klara i dagsläget och det är tråkigt. Det är en utdragen process. Vi vet inte var damallsvenskan ska sändas, det är den största idrotten på damsidan och vi har inget klart, säger Wijkström.

Uppgifter om SVT

EFD ser helst en lösning med en tv-aktör, men utesluter inte flera motparter där webbproduktioner också kan bli aktuella.

Enligt vad Sportbladet erfar finns SVT med i diskussionerna.

– Vi kommenterar inte eventuellt kommande eller pågående förhandlingar, säger Jan Olsson, rättighetschef på SVT.

Men är damallsvenskan av intresse för SVT?

– Vi är intresserade av många rättigheter, det är vi såklart. Vi har ett allmänt intresse och detta ligger inom ramen för public service, men vi tittar på många rättigheter.

För de damallsvenska klubbarna handlar det om betydelsefulla intäkter.

– Hälften av vår omsättning har kommit från tv-rättigheter. 90 procent går direkt till klubbarna, det är viktigt att vi får de här pengarna, säger Linda Wijkström som uppfattat att det finns en oro ute bland klubbarna.

Bygger egen plattform?

Finns det en risk att det inte blir något alls?

– Just nu är det noll på pappret. Vi är i slutet av januari och det där vi är just nu, säger Linda Wijkström som dock inte utesluter egen lösning.

– Vi kan skapa en egen plattform för att producera sändningar. Men styrkan av att jobba med en medieaktör är stor.

När Eskilstunas anfallare Olivia Schough, på plats i Göteborg med landslaget, får höra att det saknas ett avtal för kommande säsong suckar hon.

– Så det blir inte på TV4? Det har varit helt fantastiskt under 2015 när man kunde följa alla lag. Nästan varje kväll har man kunnat se en match. Jättekul och extremt givande att kunna se alla lag, det har man inte kunnat göra innan, säger Olivia Schough.

Såg du många matcher?

– Vi samlades flera laget nästan varje kväll och såg tillsammans. Det känns som det var många andra som uppskattade det också. Det vore tråkigt om det dog ut.