Här är Djurgården-duon som gjort 94 mål på två säsonger

Nu vill Jalkerud och Stegius fortsätta att övertyga i allsvenskan: "Man vill göra flest"

1 av 3 | Foto: Foto: Peter Wixtröm
Tillsammans gjorde Mia Jalkerud och Madeleine Stegius 94 mål på två säsonger.
FOTBOLL

Frågan om varför Djurgården är tillbaka i allsvenskan har flera svar.

Men bara ett som består av den helt galna siffran 94.

Sportbladet satte sig ner med duon Mia Jalkerud och Madeleine Stegius för att försöka förstå hur deras målfacit är möjligt.

– Är det 94 mål!? Jag visste faktiskt inte att det var så många, säger Stegius.

Djurgården trillade ur allsvenskan 2012. Och lyssnar man till Mia Jalkerud, 26, och Madeleine Stegius, 21, gick degraderingen inte att undgå. Den då fristående damföreningen hade inte ekonomin – och när kraschen väl var ett faktum var det inte ens en handfull spelare som stannade.

– Vi som var kvar försökte hålla ett sjunkande skepp flytande, det var så det kändes, säger Stegius som då bara var 17 år gammal.

Redan etablerade Jalkerud drog till Norge, men var tillbaka för två säsonger sedan för att hjälpa klubben i sitt hjärta tillbaka in i finrummet.

Nu kan både hon och Stegius titulera sig allsvenska spelare igen – och titta tillbaka på 52 omgångar och otroliga 94 mål tillsammans.

2014 vann Jalkerud skytteligan på 26 mål, Stegius gjorde 21 och när laget nu lyckades ta klivet upp i allsvenskan igen blev det 29 mål för Jalkerud och 18 för 21-åriga Stegius.

"Blodigt allvar"

När de två måltjuvarna ska försöka förklara sitt facit blir det tydligt att det handlar om två ledande spelare som kompletterar varandra fullständigt. Och som sprider en vinnarmentalitet omkring sig.

– Vi är två spelare som alltid ger allt, klart det sprider sig i laget, säger Mia Jalkerud.

Madeleine Stegius:

– Varje träning är på blodigt allvar. Det får vara grinigt och man får vara sura på varandra på planen. Men det viktigaste är att det som händer stannar där. Där har vi tagit mycket ansvar och bidragit till att man måste kunna säga vad man tycker och tänker utan att man ska ta det personligt, säger hon och fortsätter:

– Jag kan sätta krav på Mia och säga 'va fan gör du, den där ska du sätta, du får inte tio lägen i en match'. Att vi har kunnat ställa krav på varandra och ta kritiken på ett bra sätt tror ligger jag bakom att vi lyckats göra så många mål.

"Klart man känner man vill göra flest"

Finns det någon konkurrens mellan er, om att göra flest mål?

Mia: Det är klart att man känner, mest på skämt, att man vill göra flest.

Men så har du ju också gjort flest...

– Haha, ja du får ställa den frågan till Madde.

Madeleine: När Mia gjorde sex mål i premiären så sa alla andra: 'va fan håller du på med, du kan inte släppa i väg henne så'. Men då sa jag att hon behövde ett litet försprång... Men jag blir glad när Mia gör mål, bara det är inom laget så...

Ni har spelat lite i skuggan i ett par år nu. Tänker ni mycket på att ni hoppas att karriären tar ny fart i allsvenskan?

Madeleine: Jag och tränarna har pratat om att det här är året man ska få sitt genombrott. Det känns som att det är dags nu. Man försöker jämföra elitettan med superettan men det får inte samma effekt som på herrsidan. Det hamnar verkligen som du säger i skymundan så det är också en grej som vi båda strävat efter och drömt om, att få komma tillbaka upp dit igen.

Mia: Vi skiljer lite i åldrarna, men jag känner att jag har gjort mitt i elitettan nu. Man lägger ner nästan lika mycket tid på fotbollen som i allsvenskan och då tänker man 'herregud, varför inte spela i högsta serien'. Att nu få göra det med Djurgården känns otroligt roligt. Jag är 26 år nu och har ett antal år kvar. De vill jag lägga på toppnivå för att maximera karriären.

"Dags för generationsskifte"

Pia Sundhage har pratat om att landslaget behöver nytt och fräscht. Kan ni ibland känna 'det är ju mig du ska välja'?

Madeleine: Ja, det kanske är dags för ett generationsskifte i den där truppen kan man tycka. Så det är klart, ju mer man syns ju lättare är det att visa vad man går för. Om de ser en match på ett år så säger inte det så mycket egentligen. Sen är det väl inte så att jag tänker att ' nu jävlar ska jag prestera' för att Pia är på läktaren.

Madeleine Stegius spelade i Tyresö redan som 15-åring och är en rutinerad 21-åring. Men inför den allsvenska comebacken och med de nyförvärv som gjorts är hon helt plötsligt yngst i truppen.

– Vad hände där liksom? När de säger att den yngsta ska gå och hämta vatten och jag bara 'lägg av, jag har mest rutin här, haha'. Det är lite sjukt ibland när man tänker på det.

Champions League om fem år

Djurgården har som ambition att återigen bli det storlag som det en gång var och målet är att spela i Champions League om fem år. Den här säsongen är det uttalade målet att hålla sig kvar – men där nöjer sig inte skyttedrottningarna.

– Jag vill inte ens vara där nere, säger Jalkerud.

– Övre halvan, det finns inget annat, säger Stegius.

Och skytteligan... Var hittar vi er efter säsongen?

Madeleine: Jag tycker att vi kan byta plats. Nu har du fått vara där.

Mia: Jag säger efter varje säsong att jag ska slå mitt rekord. Men nu är det en helt ny liga och man vet inte var man står jämfört med när man var där sist.

Foto: Peter Wixtröm
Mia Jalkerud och Madeleine Stegius

Mia om Madde & Madde om Mia

Madde om Mia:

– En måltjuv av rang. Det är få som slår henne inne i boxen. Hon är alltid på rätt ställe, det är bara att slå in bollen så är hon där. Det är väl hennes signum. Hon är inte den längsta spelaren (1,60 m) men har spänst som jag vet inte vad. Gör mål på många olika sätt, ofta inne i boxen men det är både på huvudet, fötterna och 'you name it'. Hon gör allt för att få bollen in i mål och springer mest av alla.

Mia om Madde:

– Hon är framför allt teknisk, det är väl hennes signum. Och under åren med mig har hon fått ett målsinne också. Hon är också farlig i boxen men framför allt känner jag att hon är en playmaker och har spelförståelsen. Hon är väldigt bra på att fördela bollar och släpper den i tid. Sedan kan hon, fast hon inte vill, spela mittfält och ligga lite bakom en forward, lite släpande.

Hur många mål gör Mia i år?

Madde: Vad gjorde hon som vann skytteligan i fjol, 18 va? Du gör väl tio i alla fall. Jag drar till med tio!

Hur många mål gör Madde i år?

Mia: Ja du... Du har inte lirat så mycket allsvenskt innan, men jag vill också satsa högt. Men lite under mig... Så åtta då!

Fakta om spelarna

Madeleine Stegius

Ålder: 21 år.

Moderklubb: Boo FF.

Karriär: Tyresö 2011, Djurgården 2012-.

Position: Mittfältare/anfallare.

Målfacit 2013/2014, 2014/2015: 21 (2:a i skytteligan), 18 (3:a i skytteligan).

Övrigt: Har landslagmeriter från U23-landslaget, som högsta nivå.

Mia Jalkerud

Ålder: 26 år.

Moderklubb: Enskede IK.

Karriär: Älvsjö 2007, Djurgården 2008, 2011-2012, Vasalund 2009-2010, Avaldsnes 2013, Djurgården 2014-.

Position: Anfallare.

Tröjnummer: 9.

Målfacit 2013/2014, 2014/2015: 26 (1:a i skytteligan), 29 (2:a i skytteligan).

Övrigt: Vann skytteligan i elitettan 2014 med 26 mål, gjorde ett dubbelt hattrick i premiären mot Lidköping (6-0) den gångna säsongen. Har landslagmeriter från U23-landslaget, som högsta nivå. Yngre syster till förre ishockeyspelaren Jimmie Ölvestad.

3 vassa nyförvärv i Djurgården

Målvakt: Gudbjörg Gunnarsdottir (från LSK Kvinner).

Mittfältare: Emilia Appelqvist (från Piteå), Katrin Schmidt (från Hammarby).

ARTIKELN HANDLAR OM