21 miljoner till FC Rosengård

FOTBOLL

En rejäl sponsorbomb har slagit ner i FC Rosengård.

Malmöföretag går in och satsar 21 miljoner kronor i klubben under en treårsperiod.

– Det här är den största hållbara satsningen på professionell damfotboll i Sverige, säger Klas Tjebbes, vd i FC Rosengård.

Som Sydsvenskan var först med att rapportera är det alltså en riktig sponsorbomb som slagit ner i Malmö.

FC Rosengård har lyckats knyta till sig tretton Malmöföretag som tillsammans kommer att stötta klubben med totalt 21 miljoner kronor under tre år.

– Sju miljoner varje år i tre år innebär framför allt en trygghet. Det är skönt för alla oss som jobbar i klubben, och för de som spelar i laget. Nu kan vi fortsätta bygga framåt, säger Klas Tjebbes till Sportbladet.

"Vill göra nytta i samhället"

– Vi har lyckats berätta förr marknaden att det vi gör är bra. Det är viktigt att hänga med när damfotbollen i Europa växer, fortsätter han.

Att Rosengård har lyckats med detta tror Tjebbes framför allt beror på att klubben inte bara är ett fotbollslag.

FC Rosengård driver flera sociala projekt, bland annat ett arbetsmarknadsprojekt med drygt 30 anställda och ett liknade projekt för nyanlända står i startgroparna.

– Jag tror att det är anledningen till att sponsorena väljer oss. Jag tror att tiden är förbi att man stöttar lag som vinner SM-guld och sen har en fest. Nu handlar det om att stötta något som vill göra nytta i samhället – och har ett fotbollslag, säger Tjebbes.

Tänker fortsätta att snåla

För att sätta pengarna i ett sammanhang när det gäller fotboll på damsidan kan nämnas att man till exempel får omkring tre miljoner kronor för att vinna Champions League.

Kommer pengarna att märkas på planen?

– Nej. Vi kommer fortsätta att snåla och hålla koll på våra kostnader. Det är viktigt att ha en trupp som man har råd med. Det är många som rusat för fort, och vi tänker inte göra det.

– Men här är det säkert att spelarna får lönen den 25:e som en klocka. Spelarna är professionella och ska inte behöva tänka på om fotbollskläderna är tvättade eller om lönen kommer i tid. Och de känner nog en större trygghet i det tack vare detta.