Berglund: "Man har hoppats länge"

Foto: AFP/ Aftonbladet Anna Tärnhuvud
Lotta Schelin återvänder till Sverige och Damallsvenskan
FOTBOLL

FC Rosengårds värvning av Lotta Schelin är en riktig maktdemonstration.

Nu hoppas mästarlaget lyfta även i Europaspelet.

– Man har hoppats länge på att hon ska komma. Hon ger mycket tro till laget, säger lagkaptenen Emma Berglund.

Foto: Bildbyrån
Emma Berglund är lagkapten i FC Rosengård

Lotta Schelin, 32, meddelade i maj att hon lämnar franska Lyon efter åtta år och öppnade tidigt för en återkomst i allsvenskan.

Men hon valde inte – som många kanske trott – Kopparbergs/Göteborg utan dominanten FC Rosengård.

– Jag har möjlighet att komma tillbaka till en fotboll som håller sjukt bra nivå. Det handlar inte om att trappa ner för att man kommer till Sverige, tvärtom. I detta läge har det varit de fotbollsmässiga grunderna som styrt. Jag känner mig inte riktigt klar för att bara prata om var jag kanske förmodligen ska leva resten av mitt liv. Nu handlar det om fotboll fortfarande, sa hon på onsdagens presskonferens.

"Vår kära förbundskapten blir glad"

Rosengårds lagkapten och landslagskollegan Emma Berglund är glad över nyförvärvet.

– Det är en fruktansvärt bra värvning. Förhoppningsvis kan hon bidra till ett djupledsspel som vi inte haft nu. Vi har kanske inte haft någon naturlig spelare som täppt igen hålet som Gaëlle (Enganamouit) skapade.

– Sedan tror jag att hon kommer bidra till mer folk till matcherna, och jag tror också att vår kära förbundskapten (Pia Sundhage) kommer bli glad att vi får in fler svenska spelare i vårt lag.

Kan någon hota Rosengård nu?

– Jag hoppas att flera lag hakar på och värvar in något efter sommaren. Och då förändras ju allt. Men jag tror att vi kommer bli jämnare, vilket kan bli avgörande. Vi kommer kanske till och med kunna rulla litegrann och kanske inte maxa med spelare alla matcher. Förra året märke vi snabbt att det var många lag som hängde på i toppen när vi förlorade några matcher.

"Märkt på Lotta..."

Berglund har vetat ett tag att Schelin skulle ansluta till laget men förhoppningarna har funnits desto längre.

– Jag har märkt på Lotta under året att hon känt att hon vill göra något annat efter sommaren. Jag har försökt prata gott om oss och är glad att hon valde oss. Det här känns som det bästa alternativet för henne nu. Hon har ganska nära hem men kommer till ett lag som satsar – någonstans där hon kan bidra och göra skillnad.

I Rosengård pratar man mycket om att vara redo inför nästa Champions League, där man åkte ur i kvartsfinal i år. Berglund tror att Schelin, med tre guld, kan göra stor skillnad på den resan.

– Jag tror att känslan överlag i laget är att vi vill ta nästa steg, och göra det ännu bättre i Champions League. Att få in en spelare som har mycket rutin gällande de matcherna och kan gå in och avgöra dem ger mycket tro till ett lag som i grund och botten inte har så mycket erfarenhet av de här stora, avgörande matcherna.