Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kommunen säger nej – ÄFF nära konkurs

”Det är jäkla tråkigt”

Paul Myllenberg, klubbdirektör i Ängelholm, tillsammans med lagkapten Björn Westerblad efter matchen i Superettan mot Syrianska på Ängelholms IP på måndagen.   Paul Myllenberg, klubbdirektör i Ängelholm, tillsammans med lagkapten Björn Westerblad efter matchen i Superettan mot Syrianska på Ängelholms IP på måndagen. Foto: TT

Superettan är på väg att ritas om.
Ängelholm kommun beviljar inga pengar till ÄFF, vilket gör att klubben är ytterst nära konkurs.

– Jag tycker att det är jäkla tråkigt, säger klubbchef Paul Myllenberg.

ÄFF är i ekonomisk kris. Varken spelare eller övrig personal har fått lön för september och skulderna ökar.
För att ens kunna rädda säsongen har klubben ansökt om ett nödlån på 2,1 miljoner kronor hos kommunen. Därtill har de begärt att kommunen går i borgen för ett lån på ytterligare tre miljoner kronor.

Ängelholms kommunstyrelse hade under måndagskvällen ett extrainsatt möte för att avgöra om de skulle bevilja nödlånet.
Klockan 19 meddelade de att svaret är nej.

"Måste bära sig själv"

– Det är värdefullt för kommunen att ha idrottslag som exponerar kommunens namn och varumärke. Elitverksamheterna måste dock kunna bära sig själv, säger kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg i ett pressmeddelande.
När Sportbladet vidarebefordrar informationen till Ängelholms klubbchef Paul Myllenberg blir han besviken.
– Vi har inga pengar. Det har bestämts att vi har ett extra styrelsemöte i morgon. Ordföranden och vice ordföranden är utomlands och kommer tillbaka då och innan dess kan jag inte kommentera vad som kommer att hända, säger han.

Ni behöver nästan fem miljoner kronor. Vad har ni kvar för räddningsplankor?

– Egentligen finns inga räddningsplankor, som jag förstår det. Vi har inte bara suttit ner och väntat, vi har haft ett antal möten för att hitta lösningsvägar och problemet är fortfarande att väldigt få vågar gå in och investera.

Du har tidigare givit er 25 procent att klara av krisen. Hur ser sannolikheten ut nu?

– Den är inte högre. Den är väldigt, väldigt liten.

Spelar hemmamatcher borta

Många kan tänka att ni får skylla er själva som bränt mer pengar än ni har råd med. Vad svarar du?

– Vår spelarbudget landar i år på lite drygt 4,5 miljoner. De medel som kommer från SvFF motsvarar nästan fyra miljoner. Det finns alltså balans. Till resten av kostnaderna, som transporterna, borde intäkterna räcka. Men den stora felkällan är att vi behövde spela hemmamatcherna i Helsingborg (Ängelholm IP är inte godkänd för spel i Superettan) och inte fick lika mycket intäkter.

Ifall en konkurs skulle bli aktuell blir Ängelholm att betrakta som sista lag i serien. Men det gör också att resultaten för matcher som laget deltagit i stryks, vilket får stora konsekvenser för Superettans toppskikt.

Hammarby vinnare

De stora förlorarna blir GIF Sundsvall och Ljungskile, som tagit full pott mot Ängelholm och som därmed fråntas sex poäng vardera, medan Hammarby som förlorade båda mötena med skåningarna står kvar på dagens poängskörd.

Vinnare och förlorare

HUR REAGERAR DU OM SUPERETTANS TABELL RITAS OM?

Vinnare:

Hammarby, vd Henrik Kindlund:

– Det finns ingen inom idrotten som vill att en tävling avgörs på det sättet. Sedan är det i så fall jäkligt tufft för Ljungskile och Sundsvall som blir av med sex poäng.

J Södra, lagkapten Tommy Thelin:

– Jag har inte ens tänkt tanken. På ett sätt hoppas jag att det löser sig på planen. I och med att det inte är skrivet att det är klart kan vi inte lägga energi på det. Det går inte.

Husqvarna, mittback Robin Cederberg:

– Man vill förtjäna sin plats på egen kraft, men läget är som det är och det är inget vi kan styra över. Jag vill ju självklart att allt ska avgöras på planen och inte på pappret.

Förlorare:

Ljungskile, ordförande Bo Fagerberg:

– Det skulle kännas oerhört hårt att ha spelat 20 matcher i rad utan förlust och så kommer det helt plötsligt ett annat besked. Det stämmer liksom inte.

Sundsvall, mittfältare Kevin Walker:

– I så fall är det en ren skandal för alla inblandade. Det måste gå att hitta en lösning. Typ att de får spela klart serien och sen ta itu med sina problem efter säsongen.

Landskrona, sportchef Patrik Johansson:

– Jag lider med Ängelholm. Men om nu serien ritas om får det stora konsekvenser för väldigt många människor. Det är inte den avslutningen man vill ha på en serie.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet