Skäms, Ängelholm!

FOTBOLL

Kritiska stunder kräver desperata åtgärder.

Men ett tiggarkonto döpt RÄDDASERIEN och en pratbubbla med "låt oss avgöra serien på plan"?

Skäms, Ängelholm.

Kristoffer Bergström.

I två dagar i rad har jag skrivit om följderna av Ängelholms ekonomiska kris. Om laget går i konkurs måste reglerna följas, har jag skrivit. Först med tillägget att en omritad tabell vore synd för serien, sedan en känslokallare version där jag propsade på att förbundet måste följa sina tävlingsbestämmelser.

Det är synd om en förening upphör att existera. Det är inte synd om en serie följer sitt eget regelverk.

Varför inte ändra?

I flera tidigare fall har tabeller ritats om när ett lag dragit sig ur, så frågan är inte varför det skulle ske nu, utan varför inte. Vilka rationella argument finns för att förbundet ska bryta sina prejudikat om Ängelholm inte klarar sig?

Att det är synd om Gif Sundsvall och Ljungskile som drabbas?

En ny tabell förstör spänningen?

En känsla i bröstet viskar att det vore fel?

Jag har fått ett femtiotal mejl, tack för dem, med spridda åsikter. Jag har läst tweets och krönikor. Kanske har jag sökt dåligt, men hittills hittar jag få hållbara argument för att avstå från en ny tabell, bara känsloyttringar som "låt det avgöras på planen".

Det tycker jag också.

Skulle Ängelholm gå i konkurs säger reglerna att resultaten mellan 15 lags matcher avgör Superettans tabell. De spelar fotboll i 28 omgångar. Låt dem avgöra på planen. Bäst vinner.

Startar insamling

Eller menar någon kritiker att Giffarna och Ljungskile la mer energi på sina möten med Ängelholm än andra klubbar, så att det har hämmat dem i övrigt seriespel? Att Hammarby glassade sig igenom matcherna och tog taktiska förluster för att de anade att de resultaten framigenom inte skulle räknas?

Verkligen?

Under tisdagseftermiddagen hade ÄFF extrainsatt möte sedan ordföranden och vice ordföranden kommit hem från en utlandsresa.

Efteråt startades en insamling, vilket på alla sätt vore okej om den hade uppmanat folk att rädda föreningen. I stället uppmanar de folk att rädda serien. De gör det i versaler, hela insamlingen är döpt RÄDDASERIEN.

Insamlingen pryds av en bild på lagkaptenen Björn Westerblad som i en pratbubbla vädjar "låt oss avgöra serien på plan". Via TT vädjar klubbchefen Paul Myllenberg till "alla fotbollsvänner i Sverige" om hjälp och ger exempel på två regioner som verkar kunna tänka sig att vara extra generösa.

– Vi har fått många reaktioner och samtal från hela landet. Naturligtvis många norrlänningar och folk från västkusten...

38 000 insamlade

Budskapet är inte att föreningen behöver räddas, utan hela Superettan.

Kom och köp en tabell!, alltså.

Dina pengar avgör vilka som ska ligga i topp!

För 2,1 miljoner kronor slipper ni hissa upp Hammarby i topp och sänka Gif Sundsvall, så heja Sverige!

På någon timme har kampanjen fått in 38 000 kronor. Om två dygn behöver de nå två miljoner till för att undvika konkurs.

Jag hade gärna uppmanat folk att skänka pengar till RÄDDAÄFF, men kampanjen RÄDDASERIEN får mig att koka.
Klubben sliter heroiskt för att reparera allt som gått sönder det senaste året. De behöver räddning.
Serien behöver det inte.