Lilla BP på väg mot toppen

Limpar får moderklubben att drömma om allsvenskan

FOTBOLL

Mannen mitt emot har blivit 37 år, fått några grå stänk i håret, men väger fortfarande 72 kilo och har samma gnistrande ljusa ögon.

Och en ny, stor dröm.

– Jag tror att många i den här föreningen skulle börja gråta av lycka om vi gick upp, säger Anders Limpar.

Foto: Roger Schederin
en hjälte är tillbaka I går gjorde Anders Limpar comeback i BP efter en skada i vaden. Han gör sin andra säsong i moderklubben sedan proffsäventyret och det hastiga avskedet från Djurgården – och njuter, kanske mer än någonsin.

Det är en sån liten väg och en sån liten arena vi alla har sett skymta förbi i ett av de där vardagsromantiskt vackra Sportnytt-inslagen, och man möts av ett inbjudande Grimsta, förförs av allt ”hej och tjena och hur tror du att det går”, och står plötsligt och pröjsar tjugo spänn för en Viking grill med bröd.

Välkommen till Sveriges största småklubb.

Välkommen Anders Limpar-land.

”Lilla” Brommapojkarna med 3 000 ungdomar och 180 aktiva pojk-och flicklag har efter sex omgångar av superettan överraskat allt och alla, toppar tabellen, har släppt in minimalt med mål, producerat många...och väckt stora drömmar.

Efter 90 minuter – med bitvis uselt spel, bitvis riktigt underhållande – står den där åldrande VM 94-hjälten och njuter, över 10-minuterscomebacken, av att vaden höll, över att 1–0 mot Frölunda gav tre nya BP-poäng.

”Går inte att vrida klockan tillbaka”

Anders Limpar är inne på sin andra säsong i moderklubben sedan proffsäventyret och det hastiga avskedet från Djurgården – och njuter, kanske mer än någonsin.

– Jag har fått uppleva enormt mycket under min karriär, men det går inte att vrida klockan tillbaka. Det finns en enda anledning att jag fortsätter att spela och det handlar om något väldigt enkelt....det handlar om att det är så himla kul, säger Limpar.

Vi minns honom för steget, för de känsliga fötterna, för förmågan att vara helt osynlig på planen, men mest för kraften att ensam lyfta hela lag. I Brommapojkarna är han en vandrande reklampelare.

– Anders är enormt viktig för den här föreningen. Han har ju vunnit VM-brons, tagit hem Premier League och gjort sig ett stort namn. Att han valde att komma tillbaka till oss har betytt väldigt mycket, säger klubbdirektören Ola Danhard.

Nånstans, långt inne, har Limpar väckt hoppet om att kanske, kanske är det möjligt nu, att ta steget upp.

Brommapojkarna i allsvenskan? Är det rimligt?

– Ingenting är omöjligt i alla fall. I den här föreningen har vi en enorm ungdomsverksamhet, men vi vill förstås ha ett bra representationslag också, säger klubbens starke man Göran Claeson – som i en styrelse förfogar över en kassabok på drygt miljonen, men med ett handlingsutrymme som begränsas av en tradition där man håller hårt i vartenda öre.

”Vi har varit lite för fega”

– Genom åren har vi kanske varit lite fega, lite för försiktiga. Men vi har alltid velat se pengarna hos oss innan vi bestämt oss för att satsa för mycket. Våra ungdomslag bygger föreningen, det får vi aldrig glömma.

Brommapojkarna bildades 1942 och har 23 division 1-säsonger bakom sig.

Anders Limpar tror på 2002-laget.

– Vi har en bra mix av gammalt och ungt, av rutinerat och hungrigt. Själv har jag en klar bild av vad jag vill med det här. Det vore underbart att föra Brommapojkarna till allsvenskan. Klubben har gett mig så mycket.

Mycket arbete återstår. Tränaren Benny Persson lämnade Grimsta med en hel del frågetecken i går, trots segern.

– Vi har fortfarande en alldeles för hög felprocent i vårt passningsspel och vi är inte tillräckligt effektiva när vi jobbar oss till målchanser... men, vi är en bit in i serien och vi hänger i alla fall med.

Är du förvånad över starten?

– Ja, det är jag i och för sig. Men om vi har 13 poäng när vi summerar serien så har vi åkt ur. Tabellen är inte intressant just nu, säger Persson.

Så har Brommapojkarna lyft sig

Anders Burström