...och vinnarna är: Frölunda & Öster

Avslutningen av superettan blir en rysare

FOTBOLL

TRELLEBORG

Med två omgångar kvar av superettan är det är lika omöjligt att tippa vilka lag som går till allsvenskan som vilka som åker ur.

Jag gör det ändå.

Västra Frölunda och Öster till allsvenskan.

Mjällby, Brage och Ängelholm till division 2.

Nyckelmatchen är topplagen Västra Frölundas och Enköpings möte i kväll.

Om något av lagen vinner matchen kan den föreningen nog känna sig ganska säker på att spela i allsvenskan nästa år.

Framför allt måste nog Enköping vinna med tanke på de tuffa avslutningsmatcher som laget har efter kvällens seriefinal.

Öster är i mångas ögon fortfarande ett lag som hör hemma i allsvenskan och efter 3-1 mot Ängelholm är läget ypperligt.

Efter kvällens toppmatch har Öster häng på antingen båda topplagen eller antingen Frölunda eller Enköping. Öster avslutar dessutom mot två lag som förmodligen inte har någonting alls att spela för.

Sex lag har fortfarande chansen

Men fortfarande är det sex lag som har chans till avancemang när det blir sex poäng kvar att spela om. Topptrion Enköping, Frölunda och Öster. Samt Häcken, Assyriska och Café Opera.

Bottenstriden är en lika ryslig rysare. Inte ens sistalaget Mjällby är längre en given nedflyttningskandidat - även om mycket ska gå blekingarnas väg för att det inte ska bli tvåan nästa år. Märklig utveckling för en av superettans stora förhandsfavoriter inför den här säsongen.

Ängelholm som ett tag såg ut att vara borta från farozonen riskerar i allra högsta grad att åka rätt ner tillbaka till division två igen.

Jag förstår om Mats Jingblad avvaktar några veckor innan han sätter sitt namn på kontraktet och blir ny tränare för Skåneklubben.

Trelleborg lämnade bottenstriden i går men fem lag slåss fortfarande om att slippa de tre sista platserna i serien:

Gefle, Ängelholm, Sylvia, Brage och Mjällby.

Den striden är kanske ännu mer laddad än toppstriden. Om det är ett stort steg att kliva upp i den allra högsta serien är division 2 en ren avgrund att ramla ner i.

Otacksamt att spela i tvåan

Tvåorna är de absolut mest otacksamma serierna som finns. De kräver en elitsatsning, men det finns inga stora bidrag att hämta.

Exponeringen i media är liten. Seriespelet är tufft och dyrt och vinner man sin serie får man kvala mot en annan division 2-segrare i stället för att gå direkt upp i superettan.

Tror fasen att superettans föreningsledare drömmer mardrömmar om tvåan.