Enköping kan vara lugna – de går också upp

FOTBOLL

GÖTEBORG

Enköping spelade bästa fotbollen – Frölunda vann, 3–2.

Inför matchen ledde Enköping serien – nu toppar Frölunda.

Nervdallret fortsätter i Superettan.

Närmast på lördag klockan 14.

Avslutning nästa lördag klockan 14.

Mitt enkla tips: både Frölunda och Enköping står distansen ut, och Öster får nöja sig med att kvala.

Allra först dock det som så här timmen efteråt känns viktigast: Lars-Gunnar Carlstrand har vaknat upp efter den otäcka knock han gick på i en luftduell med Fredrik Ulmstedt, som måste sys i huvudet med sex stygn.

Det såg riktigt otäckt ut, när han inte ens vaknat upp, innan ambulansen körde i väg med honom.

Att ”Lill-Kasper” då hunnit spela fram George Mourad till 1–1 och själv sparkat in 2–2 kändes oväsentligt.

Annars var det en målvakt man tyckte mest synd om, och lite kändes det som om jag upplevt tidigare. Just här för tio år sen.

Gömde sig i duschrummet

November 1992 hette målvakten Anders Larsson, stod i IFK Luleå och på 13 minuter släppte han fyra bollar förbi sig i en kvalmatch – ett mål av L-G Carlstrand förresten – och Luleås allsvenska biljett for all världens väg, då Frölunda vände 0–2 till 4–2.

Jag minns hur förkrossad han var, och hur han gömde sig i sina egna tårar i duschrummet i en kvart.

Oktober 2002 heter syndabocken Henrik Johansson, Enköpings målvakt som med 12–13 sekunder kvar på fem minuters övertid gör den stora tavlan: han försöker fånga en luftpastej istället för att boxa bort bollen och tappar den på en Frölunda-fot – ridå!

Officiell tid: 94.56.

Rätt tid i mitt block: 94.47.

Sensationellt många Frölunda-mål med tanke på att man bara gjort ett på senaste fem. Frölunda var stressat men kämpa storstilat, och nu räcker det att besegra Brage hemma på lördag för att gå upp.

Det innebär, tror jag, att vi nästa år får se både Frölunda och Enköping i allsvenskan, och den lille anarkisten inom mej kan inte låta bli att jubla.

Små klubbar SKA ställa till det för dom stora!

Njöt av bolltrillandet

Att jag inför denna säsong tippade Enköping näst sist och nu får stå där med skammen, är lätt att stå ut med.

Jag njöt av hur lugnt men ändå snabbt som Enköping trillade boll med de båda centrala mittfältarna Jonny Rödlund (defensiv) och Peter Berggren (offensiv) som spelfördelare.

Mycket förtjust blev jag också i resolute mittbacken Patric Feltendahl, högerbreddaren Benny Olsen och den ständigt löpande Olle Kullinger på topp, som trots att han led både av förkylning och av att det stramade i ena låret skapade chans på chans.

Vindhems-Olle är nu tvåa i skytteligan på 16 mål, ett efter Östers Ludwig Ernstsson, och toppar assistligan med 11.

Förresten tippade jag fel i fjol också: då hade jag Olle Kullinger som vinnare av Superettans skytteliga, men då gjorde han bara nio mål.

I år vinner han, och Enköping blir allsvenskt!