Ombytta roller

Från Frölunda till Blåvitt: Jag ångrar ingenting

FOTBOLL

Västra Frölunda i allsvenskan – Blåvitt i superettan. Oktober 2002 bor dröm och mardröm granne med varandra i Göteborg.

– Men även om vi skulle åka ur ångrar jag inte att jag bytte klubb, säger IFK-backen Mikael Sandklef.

Foto: PETER WIDING och ULF NYLÉN
DAVID OCH GOLIAT Dorde Uzelac i Frölunda jublar och Mikael Sandklef i Göteborg deppar.

I dag kan drömmen bli verklighet. Om Frölunda vinner mot Brage samtidigt som Brage eller Öster tappar poäng är förortsklubben tillbaka i fotbollens finrum.

– Men vi har ingen skumpa på kylning, det är många faktorer som ska spela in om det ska bli klart redan nu, säger klubbdirektören Mats Persson.

En dryg kvarts spårvagnstur från VF:s hemmafäste Ruddalen finns mardrömmen. Vid förlust mot Landskrona i morgon tornar ett allt större surerettaspöke upp sig för IFK Göteborg.

– Vi har inga tankar på att åka ur men visst känns situationen overklig, säger Mikael Sandklef, 29, som efter säsongen 1999 tillsammans med Tomas Rosenkvist och Gustaf Andersson under uppmärksammade former lämnade Frölunda för Blåvitt.

Stannar i superettan också

I somras skrev Sandklef under ett nytt treårskontrakt med IFK. Och han stannar även om mardrömmen blir verklighet.

– Jag har ingen klausul som gör att jag kan bryta mitt kontrakt om vi åker ur och det skulle jag heller inte vilja ha. Jag är i den klubb där jag hör hemma – Blåvitt är, och har alltid varit, laget i mitt hjärta.

Under veckan som gått åkte den blåvita truppen till kurorten Lundsbrunn för att hämta kraft inför de tre avslutande allsvenska bottenrysarna.

– Det var ett bra läger. Vi fick träna och snacka ihop oss, inte så att vi hade någon psykolog med oss, vi bara diskuterade situationen och vad vi ska göra för att komma ur den.

Maktskifte i Göteborg

IFK-fansen hoppas få se ett pånyttfött blåvitt lag på Gamla Ullevi i morgon. Kolossen måste vakna. Annars kan ett märkligt maktskifte bli verklighet i fotbolls-Göteborg.

IFK med en omsättning på 38 miljoner kronor och ett publiksnitt på nästan 12 000 åskådare kan ersättas av Frölunda som omsätter mer än 30 miljoner mindre och har ett snitt som precis segar sig över tusenstrecket.

Goliat kan besegra David – utan att de ens får göra upp.

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM