Självklart ska Sveriges närmaste stad ha ett lag i högsta serien

FOTBOLL

Minst en fixad kvalplats efter 2-1 mot Café Opera och den svenska fotbollsekonomins fula ankunge Enköpings SK står med ena benet i allsvenskan.

Som jag skrev efter den snöpliga övertidsförlusten mot Frölunda i måndags kan jag inte tänka mej annat än att Enköping tar steget upp i allsvenskan och blir det 58:e laget genom tiderna i vår högsta serie.

Självklart ska Sveriges närmaste stad vara där.

Det är några år sen nu som vi senast fick en allsvensk nykomling som aldrig varit med förr.

1997 blev Ljungskile SK det 57:e allsvenska laget genom tiderna, och året innan hade Umeå FC och IK Oddevold kvalat in som nummer 55 och 56.

Förresten: upplänningarna kan ju redan på tisdag bli klara utan att ens spela, om Öster förlorar sin i går på grund av snön uppskjutna match mot Brommapojkarna.

"En ändring i vädret räcker för att förnya världen och oss själva", som Marcel Proust fick till det.

Men även om Öster skulle vinna sin match samtidigt som Frölunda tar poäng i sin uppskjutna match med Brage, så bäddar det för Enköping.

Då har nämligen lördagsmotståndarna Häcken inte längre någon kvalplats att spela för i mötet på Rambergsvallen.

Positiva vibrationer alltså för Enköping, och trots att jag denna lördag väljer bort Enavallen för en sista städdag på den koloniträdgård, som verkligen kräver sin man, så ser jag hela tiden tecknen.

Tydliga tecken - i trädgårdslandet

Enköping här och Enköping där...

De sista blasten på pepparroten går i kompostcontainern, och visst var det väl Enköping som en gång i tiden kallades för pepparrotsstaden...

Sommarvattnet stängs av, ner i underjorden och peta loss den viktiga skruv som gör att eventuella isproppar inte spränger rören.

Skruva med vad då? En skiftnyckel förstås, konstruerad och patentsökt 1891 av Johan Petter Johansson, torparsonen som är tidernas störste son av Enköping.

Så nog talade tecknen för Enköping, även om man bara upplevde matchen via radiosporten.

Ett värdigt allsvenskt lag med både rutin (Peter Berggren, Jensa Gustafson, Jonny Rödlund och Mjällby-kusinen Fredrik Ulmstedt) och fräschhet (Olle Kullinger, Benny Olsen och Robert Sjösten).

En fin publiksiffra i höstkylan, 3 072 personer. Rrekordet lyder på 4 810 sedan Djurgården gästade Enavallen för två år sen. Samma Djurgården som i dag ska rycka i den allsvenska toppen är det meningen...

Tips till Djurgården: gå på knock

Tre poäng mot Kalmar FF på Fredriksskans och trycket ökar på förföljarna Malmö FF (i så fall fyra poäng efter inför tisdagsmatchen mot Elfsborg) och Örgryte (i så fall fem poäng efter inför måndagsmatchen mot Helsingborg).

Det är vid såna tillfällen man ska komma dragande med lite statistik, samtidigt som man är noga med att påpeka att form och motivation nästan alltid slår klass och gamla meriter.

Men detta är fakta i Fallet Kalmar-Djurgården:

På lagens fem senaste möten i Kalmar har Djurgården bara gjort ett enda mål, september 1988 då man föll, 3-1, i en jumbofinal inför 578 (!) betalande. Båda lagen åkte ur och Djurgårdens mål gjordes av Svante Mjörne.

Vunnit på Fredriksskans har Djurgården inte gjort sen 24 oktober 1954, 3-2 inför 12 252 åskådare. Sedan dess på nio möten: sju KFF-segrar, två oavgjorda.

Annars borde väl dagens djurgårdstaktik vara som den från 3-2-matchen: att gå på knock direkt.

0-1 i andra minuten, Jompa Eriksson efter frispark;

0-2 i fjärde minuten, Knivsta-Sandberg på en stickare från Sigge Parling;

0-3 i 16:e minuten, Jompa Eriksson igen efter Birre Eklunds förarbete.

Att Kalmars Olle Lind och Bertil Rylander gjorde varsitt mål i andra halvlek betydde ingenting.

Hur det gick i serien?

Guld till Djurgården - Kalmar åkte ur!

Lasse Sandlin