MIRAKLET

Forward vände hopplöst underläge - på övertid

FOTBOLL

På fyra minuters övertid avgjorde Husqvarna.

Forwardspelarna låg kvar på planen och deppade. Då sprang tränaren Rickard Nilsson in i mittcirkeln och skrek: "vi satsar på ett sista anfall" - det gav 4-4 och en plats i superettan.

Foto: FREDRIK CARLSSON
Jubel i BK Forward efter 4-4 mot Husqvarna. Det gav en plats i superettan.

- Jag vet inte hur smart det var, jag tänkte inte klart då, säger Örebrolagets succétränare.

- Men vi har jobbat enormt hårt för det här i fyra år och jag klarade inte att se mina spelare ligga utslagna på planen utan att försöka en sista gång.

Den sista kraftsamlingen gav en straff som mittbacken Stefan Larsson satte i nät bakom Husqvarnas nigerianske målvakt Ettah Ijoh - Larsson som minuten tidigare låg utslagen och förtvivlad i eget straffområde.

4-4 gav Forward en plats i superettan. Bakom resultatet döljer sin en osannolik dramatik (se separat faktaruta). Att kvalmatchen på Vapenvallen i Husqvarna spelades på snö var det minst konstiga.

- Jag har inget vettigt att säga om avslutningen av matchen. Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad som hände, säger Nilsson.

Efter matchen åkte Forward hem till Örebro och firade på klassiskt IFK Göteborgsvis med pytt i panna.

- Vi har varit så nära så många gånger så vi vågade inte boka något ställe. Nu fick det bli så här - det känns underbart ändå.

Ska etablera sig

Nästa år blir det superettafotboll på Trängens IP i Örebro. Och sejouren ska inte bli ettårig.

- Om vi höjer oss ett snäpp organisationsmässigt och träningsmässigt samtidigt som vi förstärker med något nyförvärv så kommer vi att stå oss bra i superettan. Vi har redan flera bra spelare, det ska till exempel bli intressant att se hur Ola Lundgren klarar sig i en högre serie. Trots att han legat i toppen av skytteligan år efter år han inga lag hört av sig, det är något jag inte förstått mig på.

Forward har under åren fostrat en rad spelare som nått elitfotbllen. Abgar Barsom och Magnus Erlingmark är bara två exempel.

- Erlingmark ringde efter matchen och gratulerade. Men han sa att han hoppas att vi inte möts nästa år och det hoppas vi också - Magnus och IFK är värda att stanna i allsvenskan.

Dramatiken bakom platsen i superettan

Mer om kvaldramatiken

Martin Fransson