Champagnen får vara kvar på kylning - men vilken rysare vi kan se fram emot

FOTBOLL

Lasagnen var säkert god, men den champagne man möjligen haft på kylning behövde aldrig tas fram i Enavallens omklädningsrum.

Där hade Enköpings spelare samlats efter träningen för att följa dramatiken - via radiosporten och text-tv.

Nån dramatik blev det aldrig, tisdagens superettafest tog slut nästan innan den börjat.

Men vilken härlig lördag vi kan se fram emot: på Stockholms Stadion, på Vångavallen, på Rambergsvallen - för att inte tala om på text-tv och sportradio...

Av två möjliga nya allsvenskar blev inget...

Västra Frölunda gjorde mot Brage (0-3) sin sämsta insats under de två år Lars-Olof Mattsson tränat laget, och eftersom Brommapojkarna inte förmådde rubba Öster (3-1), så fick ESK-spelarna i omklädningsrummet nöja sig med att fortfarande ha kvalplatsen säkrad.

Enköping, Öster, Frölunda och Häcken gör upp om två allsvenska direktplatser.

1-0 - redan före pastan...

På Upsala Nya Tidnings websida läser jag Thomas Anderssons rapport från Enavallen, där samtliga spelare inte ens hunnit ta för sig av pastan, innan Dennis Velic efter 1.05 gör 1-0 för Öster.

Inte kommer den allsvenska biljetten närmare, när Ludwig Ernstsson efter 22 minuter gör 2-0, och när BP kvarten senare får Johnny Gustafsson utvisad lämnar flera spelare Enavallen.

Det är inte denna dag "Superrysaren" avgörs. Det sker på lördag; avspark 14.00.

Ett kännetecken på en rysare är att upplösningen inte kommer förrän på bokens sista sida eller i filmens sista skälvande minuter.

Ett annat är att rysaren, för att få fram denna finaleffekt, gärna smyger på oss ett förrädiskt lugn i bokens näst sista kapitel eller några minuter före filmslutet.

Det var väl där vi hamnade denna tisdag då ingenting egentligen hände - utom att man förberedde för lördagens rysliga slut.

Det avgörs på klassiska arenor

Lämpligt nog är det tre klassiska arenor som utgör scen för dramats sista akt: Stockholms Stadion där Café Opera tar emot Öster, Rambergsvallen på Hisingen där Häcken tar emot Enköping, Vångavallen med Trelleborg-Frölunda.

När lagen möttes i nionde omgången i början på juni, slutade matcherna så här: Öster-Café Opera 2-3, Enköping-Häcken 3-3 och Frölunda-Trelleborg 4-3.

Men sen dess har Frölunda tappat det mesta av sin slagkraft, och att man nu överhuvudtaget finns med i resonemanget beror på det tursamma övertidsmålet mot Enköping förra veckan.

I dag är det i stället Enköping och Öster som toppar inte bara själva serietabellen utan också formbarometern.

Av trions motståndare har alltså Häcken mest att spela för.

Café Opera ligger sexa, kan komma femma-åtta, och därmed tangera tidernas bästa placering (femma ifjol).

Trelleborg ligger nia, kan komma nia-tolva, och har egentligen inget att spela för.

Detta - plus Häckens motivation mot Enköping - är det enda som talar för Frölunda.

Räcker det? I dag tvivlar jag.