Öster firade hemma hos Lars-Åke Lagrell

Skyttekungen Ernstsson: Nu är vi tillbaka där vi hör hemma

FOTBOLL

Öster är tillbaka i allsvenskan.

I natt firade spelarna hemma hos Östersupportern och landshövdingen Lars-Åke Lagrell.

– Öster är och kommer alltid att vara ett allsvenskt lag – nu är vi tillbaka där vi hör hemma, säger skyttekungen Ludwig Ernstsson.

Foto: Sven-Olof Englund
Firandet började redan på eftermiddagen - på Stockholms Stadion - bland både spelare och medresta supportrar.

Hemma i Växjö bjöds det på stor fest i landshövdingsresidenset.

– Det spelarna presterat betyder oerhört mycket för Växjö. Jag har försökt förklara det för dem men stämningen är så hög att jag inte vet hur mycket som når fram, säger Lars-Åke Lagrell som kom till segerfesten direkt från Umeå där han delat ut

damallsvenska guldmedaljer.

Halv elva – knappt sju timmar efter slutsignalen mot Café Opera gick Österspelarna ut på landshövdingens balkong för att ta emot folkets jubel.

– Det var massor av folk – otroligt.

Fira hela natten

– Jag har fortfarande inte kunnat smälta vad vi gjort – det får vänta till i morgon. Nu ska vi fira hela natten, säger matchhjälten – inhopparen Anton Axelsson.

Det var han som fem minuter före slutet avgjorde dramat på Stockholms Stadion.

Och som han gjorde det.

I torsdags misslyckades Stefan Rehn i det sista momentet av en fantastisk dribblingsraid mot samma mål – det gjorde inte Axelsson.

Två snurrfinter av bästa Zlatanmärke ställde 18-åringen helt ren med Café Operas duktige målvakt Alexander Valentini. Lugnt och behärskat bredsidade Axelsson in sitt fjärde mål för säsongen.

Tänkte bara på mål

– Jag fick till en bra avslutning. Det var flera spelare framför när jag fick bollen – det enda jag tänkte på var att ta mig igenom mot mål.

Tjugo minuter tidigare hade Johan Mattsson gjort Östers första mål.

– Vi fick en frispark tre meter utanför straffområdet. Egentligen är det ett läge för Daniel Pettersson men eftersom det var till höger om målvakten så tyckte jag det skulle passa med en vänsterfot. Jag fick ett bra tillslag och bollen satt i nättaket – snacka om att välja sitt tillfälle, säger Mattsson.

Frölundas förlust gjorde att Östers resultat egentligen inte spelade någon roll.

Men hjältarna fanns ändå där – spelarna som säkrade Östers plats i fotbollens finrum.

– Det är svårt att beskriva känslorna en sådan här dag. Visst, jag har varit med och vunnit OS-guld (med Sovjet 1988), men det här är något helt annat.

Attraktiv fotboll

– Att få se de spelare jag själv arbetat med att forma åtsadkomma något sådant här – fantastiskt. Vi har alla suttit i samma båt och jobbat målmedvetet med att spela en attraktiv fotboll – nu ger det utdelning, säger tränaren Jevgenij Kouznetsov.

Hela Växjö firade i natt. Stoltheten över ett allsvenskt lag är tillbaka.

Ekonomin är satt under bevakning – men truppen är både ung och lovande

Martin Fransson