Njut av avancemanget – men båda lagen måste förstärka

FOTBOLL

Operakällarens egen prinsesstårta till pausfikat.

Efteråt spansk skumpa i Östers omklädningsrum.

Nog är det fest på Stockholms Stadion, när vi firar den ena av dagens två allsvenska nykomlingar.

Luften är redan mättad av champis, när Superettans skyttekung Ludwig Ernstsson smäller en ny kork i taket och försiktigt häller upp i små muggar, innan Björn Stringheim avbryter:

– Halsa, för fan!

Sagt och gjort.

Björn Stringheim är målvakt i Öster, och jag lovar, att ”Stringens” grepp om den svarta flaskan denna lördag var betydligt stadigare än om bollen, som slank både hit och dit utan att hamna i nätet bakom honom.

Värd att fira är han naturligtvis ändå en sån här dag, Östers målvakt.

Värda att fira är alla nya allsvenskar. Tids nog kommer allvaret när man ska möta de högre krav som kommer att ställas i nästa serie.

Båda klubbarna måste förstärka, och som vanligt talas det om en spelare i varje lagdel. Låter förnuftigt men samtidigt tror jag att allsvenska nykomlingar numera inte behöver vara så rädda för den högre serien, eftersom det varje år visar sig att de uppflyttade klarar sig rätt så bra.

Första gången i allsvenskan

Landskrona ledde serien i våras, och det ena av fjolårets båda nya lag Djurgården och Malmö blir svenska mästare i år.

Så förfäras ej alla ni nypromoverade, även om jag förstår av Östers sportchef Leif Widén att egentligen inträffar det här som nu hände ”något år för tidigt”.

Det måste väl då vara den långsiktiga plan med namnet ”Östers guldjakt”, han då syftar på...

Till våren alltså ett purfärskt lag och ett nygammalt.

Enköpings SK för allra första gången, allsvenskans lag nummer 58 genom tiderna, medan Svenssons IF från Växjö – som Östers IF tidigare kallades efter dess starke man, Tommy-pappan Stig Svensson – nu gick upp för tredje gången och nästa år gör sin 31:a allsvenska säsong. Blott sex klubbar har tagit fler SM-guld än Öster med sina fyra.

Med Café Opera–Öster framför ögonen och med Radiosportens rapporter från övriga arenor blev det två rafflande eftermiddagstimmar med ett flitigt omräknande av serietabellen – både i topp och botten.

Enköping förlorade – men gick upp i allsvenskan och höll under samtliga 90 minuter greppet om sin allsvenska biljett.

Öster vann – låg på kvalplats under 13 minuter i första halvlek, från minut 28 till 41, men hade till slut haft råd att förlora med tre mål och ändå gå upp.

Demoniskt spännande i botten

Västra Frölunda förlorade, låg under 13 minuter i allsvenskan, höll sin kvalplats med två måls marginal till Häcken – men lär ändå, i dagens nedkörda läge, bli en munsbit för allsvenskans tolftelag. Inte ens det nästan lika nedgångna IFK Göteborg lär kunna misslyckas, fast det skulle ju i alla fall bli ett kval med extra krydda.

I botten växlade det friskt om vilka två lag som skulle göra Mjällby sällskap på resan nedåt.

Från start: Sylvia och Brage. Så även sedan Brages formtoppade Jörgen Sundström gjort 1–0 mot Västerås i sjätte minuten.

I 57:e minuten gör Åtvidabergs Daniel Johansson 1–0 borta mot Brommapojkarna: Brage över strecket – BP och Sylvia under.

I 74:e då Sylvias Niclas Fredriksson gör 1–0 mot Ängelholm: Sylvia gör Brage sällskap ovan strecket – BP och Ängelholm under.

Snyggaste målet på Stadion i år

I 83:e minuten till slut kvitterar BP-veteranen Mattias Johansson, 1–1 mot Åtvid: BP och Sylvia klarar sig – Brage och Ängelholm ur.

Bäst på Stadion-mattan var den Öster-spelare som också genomgående varit bäst under säsongen: Daniel Pettersson, ”Pettson”, som började som toppforward, bytte ner sig till högerback och sen dök upp som vänstermittfältare. Allround var ordet.

En skyttekung som Ludwig ”LUDDE PUNG VÅRAN KUNG” Ernstsson håller ännu några år, och i 18-årige Anton Axelsson har man en fräck anfallare som kommer att gå långt. Hans 2–0-mål var ett av årets vackraste på Stadion, och det säger inte lite.

Välkomna upp, både Öster och Enköping!

Lasse Sandlin