Två legendariska lag - i dag möts de igen

Klassiskt derby mellan Åtvidaberg och Norrköping – för första gången på 21 år

FOTBOLL

På 70-talet hade det varit en allsvensk toppmatch, på 90-talet otänkbart.

I dag möts två svenska klassiker.

Åtvid mot Peking.

I division I.

- Det är andra tider nu, säger Ove Kindvall.

Det finns vissa klubbnamn och arenor som har en aura, som omges av en folkhemsk magi och som kan ge en hel generation fotbollsälskare gåshud.

Så varsågod, ni som var med förr:

Åtvidabergs FF-IFK Norrköping, derbyavspark på Kopparvallen klockan 13.10.

"Det är speciellt"

- Det är klart att det är speciellt. Jag vet precis hur ÅFF resonerar, det här har de sett fram emot ända sedan vi åkte ur allsvenskan. De kommer att sitta på små raketer i omklädningsrummet, säger Patrik Kieback.

Han är kapten i IFK nu, men uppväxt och fostrad på Kopparvallen.

Då kan man sin historia.

- Så är det i båda de här föreningarna, man lever med det förflutna - och man ska vara stolt över den historia man har. ÅFF hade ju hela laget i landslaget när de var som bäst, säger Kieback.

Facit säger oss att Åtvidaberg var Sveriges bästa lag i början av 70-talet, medan stora delar av 40-, 50- och 60-talen ägdes av Norrköping. IFK, "Peking" eller "Snoka" var en svensk fotbollsdröm, med spelare som blommade i Östergötland och sedan erövrade Europa.

"Hade ett storlag"

Gunnar Nordahl, Nils Liedhom - och skyttekungen Ove Kindvall.

- När jag kommit hem från Holland, 1971-75, så fick vi stryk för jämnan i derbyna mot ÅFF. De hade ett storlag då, Ralf (Edström) brukar påminna mig om de matcherna.

De senaste derbyna spelades 1982, året när IFK åkte ur allsvenskan för första gången sedan 1940. Norrköping vann båda matcherna med 2-0, efter mål av Stefan Pettersson (två), Janne Hellström och Eine Fredriksson. Stora namn, där också.

Nu är det ont om både namn och framgångar.

IFK har börjat sitt återtåg på ett stickspår, åtta poäng på sex matcher.

- Det har varit tufft. Med vår trupp ska vi vara med däruppe, så vi måste förstå att folk är kritiska, säger Patrik Kieback.

Och även om det väntas folkvandring till Kopparvallen i dag så lär det alltid vara så att det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid.

Eller Ove Kindvalls.

- Norrköping hittade alltid lovande spelare i övriga landet, jag var en av få från de egna leden. Det fanns duktiga ledare, en bra värvningstradition. Men det är andra tider nu. Det är svårare att få folk att flytta till Åtvidaberg eller Norrköping, storstäderna har en fördel, säger han.

Finsk skyttekung

På Kopparvallen är det svårt att sia om vem som har en fördel. IFK kommer till start med comebackande Patrik Jönsson på innermittfältet, en finländare som skyttekung och Eine Fredrikssons pojk som anfallsvapen. Åtvid kommer med små raketer i baken.

Allt talar för att det blir en match att minnas.

För två klubbar som har mer minnen än de flesta.

Simon Bank