”Liston” is back

Nygammal tränare i VSK: Många kanske ser mig som en bonnjävel

FOTBOLL

Han har lurat döden, blivit polisanmäld för diskriminering och har ett hjärta av fotboll.

- Många kanske ser mig som en bonnjävel.

Lennart "Liston" Söderberg, 62, är tillbaka.

Foto: Foto: CONNY SILLÉN

Han är den kontroversielle fotbollstränaren som aldrig får nog. Lennart "Liston" Söderberg tränar Västerås SK. I går började allt igen. Med jullunch och träning med sin nygamla kärlek VSK .

Hur mår du, Lennart?

- Mycket bra. Jag har fullständig kontroll över kroppen.

Du har varit illa ute och varit nära att dö. Du har haft proppar i benen och tvingats hjärtopereras. Orkar ditt hjärta med fotboll?

- Jadå, hjärtat är inget problem. Jag har funnits med i bakgrunden i VSK i flera år nu. Det känns rätt att ta ett steg framåt. Jag brinner för allt jag tar mig för, det kan jag inte ändra på. Det är mitt sätt att leva.

Vad är VSK för dig. Nu är du hemma för femte gången?

- Mitt förhållande till VSK är i dag på samma nivå som AIK. Jag har varit här i fyra olika skeenden tidigare. Och det är nya förutsättningar hela tiden.

Vad är VSK:s mål i superettan?

- Vi ska komma så högt upp som möjligt. VSK har placeringarna 5, 6, 8 och 12 de senaste fyra åren. Kurvan ska ändras nu. Vi har några luckor kvar att fylla i truppen. Det här kommer att bli bra.

Hur gick det till när du fick jobbet?

- Jag satt i VSK:s sportrådet och jagade tränare. Jag var i kontakt med Benny Lennartsson. Sören Cratz var i Västerås och vi hälsade även på hos honom. Mitt namn nämndes ibland när vi hade möten. Att jag skulle bli tränare igen var inget jag tänkte på. Men jag var inte svårövertalad.

Du är 62 år. Är du inte för gammal för elitfotboll?

- Ha, ha, kanske i Sverige ja, men inte ute i Europa. Där är jag ju bara barnet. Allvarligt talat så är vi jävligt åldersfixerade i det här landet. Jag brinner för det här. Då spelar åldern ingen roll.

Du har varit tränare i 35 år. Vad gör du för att hänga med i utvecklingen?

- Jag har kompisar som jag snackar mycket fotboll med. IFK Göteborgs Bosse Johansson är bara en i raden. Jag har väldigt bra och många goda kontakter.

Vad tycker du om svensk fotboll?

- Toppen är väldigt bra. Vi har disciplin och en jävla laganda. Det kommer man långt på.

Vem är Sveriges bäste tränare?

- Oj, vilken jobbig fråga. Jag har respekt för många. Om jag ska välja någon blir det Tommy Söderberg. Han är jävligt imponerande och är kanon som förbundskapten tillsammans med Lasse Lagerbäck.

Hur ska fotboll spelas?

- Allt går ut på att ta sig igenom motståndarens försvar. Efter gräset eller i luften. Nu har vi Peter Markstedt i laget. Han är en av Sveriges bästa bollmottagare. Vad jag än säger till spelarna kommer de säkert ändå att slå långa bollar på Peter.

Beskriv dig som människa?

- Jag är rak, enkel och ärlig. Jag vill att spelarna ska känna sig trygga med mig. De ska veta vad jag står för. I VSK i dag finns det bara fyra spelare som jag känner. Så i dag på en jullunch före träningen gjorde jag klart för alla andra i truppen vem jag är. Jag säger alltid vad jag tycker.

Ibland kanske lite för ofta, du har bland annat blivit polisanmäld för diskriminering?

- Jag har har fått rätt i allt jag sagt, även om jag fått myndigheter efter mig. Men nu är det slut på alla uttalanden som skulle kunna skada VSK.

Du har ett hett temperament och är rak. Är spelarna rädda för dig?

- Det är inget jag märkt. Därför är det läge att direkt tala om vem jag är och vad jag går för. Det finns kanske spelare som tycker att jag är en bonnjävel. Men det är före dom träffat den riktige "Liston".

Varför kallas du för "Liston"?

- Det var Nic Åslund, journalisten på Aftonbladet, som skrev nåt i stil med att "den där Söderberg, agerade som Liston. Han släppte inte förbi någon". Det är alltså efter boxaren Sonny Liston. Sen har namnet bara hängd med.

- Jag också.

Thomas Kingdahl

ARTIKELN HANDLAR OM