Pokerhärva skakar AIK

Spelarna hade stora skulder till varandra

Foto: LASSE ALLARD
STORA BELOPP AIK-spelarna har satsat tusentals kronor under pokersessionerna. Enligt Anne Nilsson, ordförande i Spelberoendes Riksförbund, är det ett tecken på att det gått för långt. "En kraftig signal för klubben att informera hur lätt det är att fastna i det här", säger hon. OBS! Bilden är arrangerad.
FOTBOLL

En pokerskandal skakar AIK Fotboll.

Under förra säsongen hade spelarna skulder till varandra på tiotusentals kronor.

Pokerspelandet inom laget pågår fortfarande, enligt uppgifter till Sportbladet.

SPELARBUSS- OCH SPELHÅLA När AIK åkte på bortaresor i spelarbussen brukade flera spelare sitta och spela poker med stora insatser. "Det kunde spelas från att bussen lämnade Karlberg och i fyra-fem timmar. Sedan gjordes avbrott för mat, sedan fortsatte de uppe på hotellrummen", säger en anonym AIK-spelare.

Det handlar om 5-10 spelare som under fjolårssäongen spelade poker i samband med bortaresor och på fritiden. Några har lämnat laget, andra är fortfarande kvar.

Snabbt uppstod stora skulder. En av spelarna, som har landslagsmeriter, var skyldig en annan cirka 10 000 kronor.

Ville ha löneförskott

Pokerspelandet kom till dåvarande AIK-lednings kännedom mot slutet av säsongen då en spelare vände sig till ekonomichefen Mats Björeskog (nu tf vd) och bad om ett löneförskott om närmare 5 000 kronor - som skulle sättas in på en medspelares konto.

- Det är möjligt. Men transaktionen skedde i alla fall inte. Det är en omöjlig transaktion. Och vi pratade aldrig om belopp större än 3000-4000 kronor, säger Mats Björeskog.

Sportchefen visste

Även dåvarande AIK-tränaren Patrick Englund bekräftar Sportbladets uppgifter:

- Det förekom ett kortspel som inte var ett vanligt "spela-kort-i-bussen"-spel. Det uppstod även skulder mellan spelarna men hur stora har jag ingen aning om, säger Englund.

Dåvarande sportchefen Peter Kisfaludy kände också till pokerspelandet.

- Jag fick höra talas om det mot slutet av säsongen men eftersom jag inte är kvar i AIK vill jag inte uttala mig, säger Kisfaludy.

En före detta AIK:are, som inte vill skylta med sitt namn, säger till Sportbladet:

- Det kunde spelas från att spelarbussen lämnade Karlberg och i fyra-fem timmar. Sedan gjordes avbrott för mat, sedan fortsatte de uppe på hotellrummen. Fast det var match dagen efter kunde det spelas ända fram till midnatt.

Tränaren Patrick Englund misstänker att pokerspelandet pågick hela säsongen.

- Ja, kanske. Det hände mycket i fjol som inte var fotbollsrelaterat. Jag fick kännedom om det här väldigt sent, i stort sett i samband med säsongsavslutningen. När jag fick reda på det här var det många pusselbitar som föll på plats.

Önskar du att du hade fått reda på det tidigare?

- Ja, självklart. Då hade jag naturligtvis agerat, säger Patrick Englund.

Pokerspelandet kan ha bidragit till AIK:s nedflyttning.

- Om en spelare blir skyldig en annan spelare en stor summa pengar, då har man naturligtvis svårt att koncentrera sig på det man ska vara koncentrerad på. Sådant ska vi inte hålla på med, säger Mats Björeskog.

Spelet pågår än

Patrick Englund:

- Det är okej att spela kort i bussen till bortamatcher. Men det är absolut inte acceptabelt att spela så mycket att det påverkar tränings- och matchresultaten.

Upplevde du att det spelades så mycket i AIK i fjol?

- Man kan säga så här; det inträffade en mängd saker i fjol som påverkade resultatet. I ett fotbollslag har alla individer ett ansvar. Tar man inte det ansvaret utan spelar kort, är ute och krökar eller tränar dåligt, då är det ett hån mot sina kamrater.

Enligt uppgifter till Sportbladet pågår pokerspelandet i AIK fortfarande vilket inte förvånar Patrick Englund.

- När det uppdagades, jag tror det var samma vecka som Trelleborgs-matchen, var säsongen redan slut. Jag hann aldrig ta tag i det innan jag fick sparken, säger Englund.

Enligt Mats Björeskog kommer pokerspelandet inte vara ett problem i år.

Men har ni pratat om pokerspelandet med truppen?

- Nej, det har vi inte. Men om man har koncentration på rätt saker löser det sig självt. Jag vill nog påstå att stämningen och harmonin i truppen är så bra som den går att få just nu, säger Mats Björeskog.

Läs också:

Spel på nätterna före matcher Skulder på 10000-tals kronor Spelare bad om löneförskott Kan ha orsakat allsvenska fiaskot

Robert Laul