Tredje klubben i samma stad

Nu är det grönsvart för Rosenkvist

FOTBOLL

GÖTEBORG

Först släppte Tomas Rosenkvist greppet om Frölundatröjan.

I höstas drog han av sig den blåvita dräkten.

Nu är det grönt och svart som gäller.

– Jag har varit uppe i allsvenskan med två klubbar tidigare, nu är det tredje gången gillt, säger Gais nyförvärv.

Foto: THOMAS JOHANSSON
BYTER LAG Efter fjolårssäsongen fick inte Tomas Rosenkvist nytt kontrakt med IFK Göteborg. Trots att han vuxit upp med Frölunda valde han att gå till Gais.

Från Ruddalen via Kamratgården till Gaisgården. Tomas Rosenkvist, 29, har vid det här laget smakat på klubbkänslan hos tre klassiska Göteborgsklubbar.

Var epok har givit honom nya lärdomar.

När han inte fick förnyat kontrakt med IFK Göteborg i höstas valde han att nappa på locktonerna från Gais, trots att han hade erbjudanden från andra klubbar i Sverige och Norge.

"Fick inte vara kvar"

– Att jag fick vara kvar i stan gjorde sitt, jag är väl en riktig göteborgare. Sedan fanns det ju flera andra spelare som jag kände från tiden i IFK och Frölunda plus att det kändes bra när jag träffade Rolle Nilsson (tränaren), säger "Rosen".

Hur svårt var det att lämna IFK?

– Jag fick ju inte vara kvar, så det var bara att packa... Men det är klart att det var svårt att lämna killarna som man kände så väl.

Vad har IFK respektive Frölunda betytt för dig?

– Frölunda har betytt mest där var jag ju från pojktiden till elit. I IFK var det en helt annan satsning, en mer proffsig inställning. Där fick jag lite mer vinnarskalle.

Man har snackat mycket om dina skador, men så farligt är det inte va?

– Nej. Många trodde att jag var skadad i höstas men det var bara så att jag satt på bänken i IFK för jag platsade inte. Jag har inte varit skadad på ett år.

Spelar offensivt

Hur bra är Gais i år?

– Vi har väldigt bra resultat i träningsmatcherna, vi har spelat bra mot allsvenska lag. Men sedan hur vi är när vi måste föra matcherna vet jag inte riktigt.

Din egen roll?

– Jag spelar i en offensiv roll på innermittfältet, tanken är att jag ska vara med mycket i spelet och det är roligt.

Tomas Rosenkvist är ett av Gais mest namnkunniga nyförvärv, men det finns fler som till exempel målvakten Dime Jankulovski.

– De spelarna som har kommit till oss i år har höjt kvalitén även hos de andra, det har liksom smittat av sig. Vi siktar på en plats bland de tre första lagen, det hoppas jag vi ska klara, säger tränaren Roland Nilsson.

Det är förstås en målsättning som Tomas Rosenkvist ställer upp på:

– Allsvenskan är alla spelares dröm.

Petra Thorén