Historien har talat

Sportbladets Lasse Sandlin: De gamla lagen gör upp

FOTBOLL

Hetare än i år har Superettan aldrig varit.

Inte ens det år 2000 då Malmö FF och Djurgården gjorde sitt, för båda klubbarna, välgörande nya avstamp i denna serie.

Den gången var lagen med klass bara två - minns att trean Mjällby var hela sju poäng efter tvåan MFF... - men i år är de hur många som helst.

Foto: Getty Images
IFK Norrköpings mästarlag årgång 1952.

Det är bara att kolla in allsvenska maratontabellen och superettalagen radar upp sig i nästan lika stor omfattning som årets allsvenskar.

Bara en sån sak som att tre av de tolv lag som 1924 startade tidernas allra första allsvenska serie nu finns i den här församlingen.

En kort historielektion: Gais vann, AIK kom femma och IFK Norrköping kom sjua.

Centern Albert Olsson var Gais främste målgörare, total fyra i skytteligan med 18 mål, men ändå inte ens hälften av de 39 som IFK Göteborgs skyttekung "Svarte Filip" Johansson öste in.

Totalt står de 16 superettaklubbarna för 335 allsvenska säsonger, och det är bara fyra lag - Boden, BP, Väsby och Falkenberg - som aldrig spelat allsvenskt.

AIK, Norrköping, Gais och Örebro har den största allsvenska erfarenheten, och jag tror också att det är i den kvartetten man kommer att hitta seriens vinnare.

Fågeln ger besked

På min motionsrunda - promenad alltså... - dan före dan söker jag i skog och vatten efter tecken på hur det ska gå och i Drevvikens kant hittar jag det: den första fågel jag får se är varken en svan eller en and utan en sothöna.

Kolsvart med sin vita näbb och sin ännu vitare pannplåt dyker hon under vattnet, men jag har nog förstått jag: striden står mellan de båda svartvita lagen Örebro SK och AIK.

Behöll spelarna

Mitt tips är givet: ÖSK - dels eftersom ÖSK i fjolårets rena fotbollstabell skrapade ihop åtta poäng mer än AIK, 33-25, och dels eftersom man inte tillnärmelsevis tappat så många betydelsefulla spelare som AIK, 3-8.

Förra årets högsta publiksiffra i superettan löd på 9022 från östgötaderbyt IFK Norrköping - Åtvidaberg, en torsdagkväll i augusti.

Det är väl knappast troligt att den siffran överträffas redan idag, även om Gais premiärmatch alltid tillhör de mest besökta.

I dagens premiär möter Gais Ljungskile, 2 200 biljetter är sålda, och på Gais hemsida hoppas man åtminstone komma över 6000 åskådare.

Rekordet knäcks i morgon

Låter väl inte helt otroligt med en så närbelägen premiärmotståndare med tanke på att fjolårspremiären mot IK Brage sågs av 5628, vilket så småningom blev seriens fjärde bästa publiksiffra efter det tidigare nämnda östgötaderbyt, efter Gefle-Café Opera (5937) och efter ytterligare en av matcherna i premiäromgången, Norrköping-Boden (5 870).

Inga 9022 idag alltså... - men i morgon kommer den siffran att knäckas med besked.

AIK-Degerfors nämligen, en klassiker.

58 gånger har man mötts i tävlingsmatcher, senast på Råsunda i augusti 1997,

1-1 i allsvenskan.

Nebojsa Novakovic gjorde 1-0 i 77:e minuten, Ulf "Mål-Otto" Ottosson kvitterade i 82:a.

Bara 8 471 såg matchen.

Betydligt fler blir vi i morgon.

Kanske till och med dubbelt så många?

DEN ALLSVENSKA MARATONTABELLEN

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM