AIK får svårt att komma tillbaks

Lasse Sandlin: Norrköping har varit ned och vänt – AIK verkar fortfarande vara på väg nedåt

FOTBOLL

NORRKÖPING

Klart besked på Idrottsparken i Norrköping: det blir ingen lätt resa för AIK tillbaka till allsvenskan.

2–0 i baken mot väntade toppkollegan IFK Norrköping och ännu inget eget mål efter tre timmar i Superettan.

Tur då kanske att gamla farmarlaget Väsby United väntar i nästa match.

Väsby som ju varken gjort mål eller tagit poäng ännu...

På nåt sätt verkade det som om AIK befann sig där Norrköping var för två år sen. Som en famlande nykomling i en lägre serie, ännu inte riktigt mogen för vägen tillbaka, därför att de flesta lever kvar i tron att de fortfarande är allsvenskar.

AIK på väg nedåt

I AIK:s lag räknar jag till att tio av de 14 använda också spelat allsvenskt för AIK.

Motsvarande för Norrköping blir blott två av 14.

Norrköping har varit ned och vänt, medan AIK fortfarande verkar på väg nedåt.

Det syntes direkt i matchens inledning, där framförallt Norrköpings båda mittfältsförvärv – den defensive franske marockanen Abder Kabous och den isländske vänsterbreddaren Stefan Thordarson – angav tonen direkt med sitt resoluta spel.

–Ì´1;Två grabbar som står pall. Två nyttiga förebilder för våra yngre killar, konstaterade IFK-tränaren Stefan Hellberg.

Norrköping hade sex avslut i första halvlek, alla på mål, och av dessa stod Thordarson för hälften, friskt skojande med Kristoffer Arvhage, rent katastrofalt dålig både i den ursprungliga trebackslinjen och i den fyrbackslinje som Rikard Norling i biskop Brasks anda ställde upp efter paus.

Härtill nödd och tvungen, alltså...

Rättvis seger

Trots det länge spelmässiga underläget så hade AIK ändå gott om chanser: Kristian Haynes närskott över och Mats Rubarths direkttouch utanför i första – i andra Arash Talebinejads gratischans som Mikael Roth stoppade på mållinjen och samme mans stolpskott minuten efteråt.

Plus, förstås, att AIK borde fått straff när Mats Rubarth manglades av tre man varav Anders Whass var den mest skyldige.

Ändå kändes hemmasegern rättvis. Både med tanke på spelet och med tanke på att årets AIK bara orkat med ett enda mål på tre timmar, och det gjordes dessutom av en Degerfors-back.

Publiksiffran – 14 373 – är inte bara den tredje största i Superettans historia, utan man påstår här också att det är den största premiärsiffran någonsin i Norrköping.

Det säger en del om dragningskraften i årets serie.

Lasse Sandlin