Han räddade AIK - och miljonerna

Minus sex miljoner i år - då behövs Haynes segermål

FOTBOLL

Kristian Haynes segermål var värt betydligt mer än tre poäng.

I dagsläget är AIK:s ekonomiska resultat för 2005 minus sex miljoner kronor.

- Dagens seger var ypperligt värdefull för att hålla publiksiffrorna uppe, säger klubbdirektören Mats Björeskog.

Foto: MATS STRAND
KLIRR I KASSAN Kristian Haynes, längst till höger, sänkte Brommapojkarna med en frispark i andra halvlek. Målet innebär att AIK:s ekonomiska läge kan räddas genom att publiken fortsätter komma till Råsunda.

Just att hålla publiksiffrorna uppe är nödvändigt om AIK Fotboll AB inte ska dras djupare ner i den ekonomisk kris bolaget befinner sig i.

I går informerades aktieägare och medlemmar om situationen: "Ekonomiskt ligger vi i dagsläget på ett resultat för 2005 på - 6 mkr. Vi måste alltså dra in 6 mkr till i år för att gå +/- 0. Det tror vi är möjligt, men det är inte självklart. Det publiksnitt vi budgeterat med är 9000 åskådare/match. Det har börjat bra, men vi behöver fortsatt allas stöd".

Akut konkurshot?

Vid en ekonomisk förlust på sex miljoner kronor återstår bara 0,7 miljoner av det egna kapitalet (6,7 vid årets början). Klubben klarar då elitlicensen med minsta möjliga marginal - men ställs inför ett akut konkurshot.

- Gör vi en förlust på sex miljoner kronor innebär det enligt aktiebolagslagen att vi måste göra en kontrollbalansräkning och utifrån den konstatera om kapitalet är återställt, säger Mats Björeskog.

Och fortsätter:

- Men vi sitter naturligtvis inte med armarna i kors. Vi har satt igång ett antal åtgärder för att rätta till det här i tid. Det viktigaste är att spela bra fotboll och se till att publiken kommer. Därför var dagens seger ypperligt värdefull för att hålla publiksiffrorna uppe.

Gårdagens match mot Brommapojkarna var troligen AIK:s bästa hittills i superettan - första halvtimmen höll allsvensk klass.

Frispark rakt i mål

Mats Rubarth var bänkad, Daniel Hoch petad ur truppen och trebackslinjen ändrad till en fyrbackslinje.

- När vi försvarar är vi fyra i backlinjen, erkände tränaren Rikard Norling motvilligt.

Men AIK blev som så ofta tidigare ängsligt och BP kunde kvittera i slutet av första halvleken.

När alla trodde 1-1 skulle bli slutresultatet klev inhopparen Kristian Haynes fram. Med sin andra bollkontakt i matchen sköt han en frispark rakt i mål.

- Dennis (Östlundh) var sugen men jag kände mig säker. Målet såg stort ut och jag har tränat mycket på frisparkar, säger matchhjälten med ett skratt.

Ljungskile nästa

Segern innebär att AIK kliver ovanför nedflyttningsstrecket.

- Var vi så långt ner? Jag har inte sett tabellen. Den tittar jag på efter 30 omgångar, säger Haynes.

På söndag väntar Ljungs-kile hemma på Råsunda. Kommer 9000 då? Senast mot Väsby var publiksiffran 10 648.

Robert Laul