Björeskog lämnar AIK – storklubben utan vd

Hälsoskäl bakom beslutet i dag

FOTBOLL

AIK:s tillförordnade vd Mats Björeskog tog över efter den massiva kritiken mot Sanny Åslund.

Nu tvingas han själv lämna sitt uppdrag.

– Läkaren har ordinerat en längre ledighet och framför allt kanske en ändrad livsföring, säger Björeskog.

Foto: Joakim Hall/Arkiv
Storklubben jagar ny vd. Först lämnade Sanny Åslund klubben efter raset ut ur allsvenskan – och nu meddelar AIK:s tillförordnade vd Mats Björeskog att han lämnar sina poster på grund av hälsoskäl.

Efter raset ur allsvenskan i fjol och det tuffa klimatet med flera uppmärksammade hot lämnade Sanny Åslund sitt uppdrag som vd för AIK Fotboll AB. In klev i stället Mats Björeskog, som även fick rollen som ekonomichef.

– Det har varit en stor press och mycket som har hänt under ett och ett halvt år, men i det här fallet så är det hälsan och hälsoaspekter och doktorns råd som har fått styra beslutet, säger han till AIK:s webbradio.

Redan i vintras var AIK-toppmannen på en läkarundersökning.

– Jag var hos doktorn i februari och han sa då att "det var bra att du kom". Och när doktorn säger att det var bra att du kom, då är det nåt som inte är bra, och i mitt fall så var det så. Blodtrycket är högt och under den tid jag har besökt den här doktorn så har pillren blivit av starkare sort och de har även blivit flera.

Björeskog lämnar sina uppdrag officiellt till midsommar och tvingar klubbledningen till en intensifierad jakt på en ny vd. Tillfälligt går styrelsen i övrig in och tar hand om de löpande arbetsuppgifterna.

– Men det är en mycket kortsiktig lösning, säger Per Bystedt, ordförande i AIK Fotboll AB.

– Vi söker en person som kan ekonomi, brinner för ledarskap och förstår det speciella i att vara vd och ekonomichef i ett idrotts-AB. Vi har tillsatt en kommitté i styrelsen som ska ansvara för rekryteringen av en ny VD och vi hoppas att det ska gå snabbt. Vi har ju alla andra arbeten att sköta vid sidan av styrelseuppdraget, säger Bystedt till AIK:s hemsida.

Anders Burström