Örebro stoppade Ismail

Orsak: Ismail ska utvisas till Somalia

FOTBOLL

Det var tänkt att somaliern Yunus Ismail skulle ingå i Örebros 17-mannatrupp till superettanmatchen mot Ljungskile i onsdags, men kort före avresan stoppades Ismail från att följa med spelarbussen.

Anledningen: utlänningsnämnden har beslutat att Ismail ska återvända till Somalia.

– Vi valde att inte låta Ismail spela den här matchen. Vi behöver veta mer om hans situation så att vi kan uppfylla de regler som gäller. Det får inte finnas några tveksamheter, säger Björn Åqvist, ordförande i ÖSK Elitfotboll AB, till Nerikes Allehanda.

Ismail har överklagat utlänningsnämndens beslut och avvaktar nu ett nytt besked som kommer att dra ut på tiden eftersom ärendet fått en ny handläggare och precis flyttats över från Västerås till Örebro.

– Vi utreder tillsammans med Migrationsverket i Örebro hur hans situation ser ut. Under tiden har vi valt att inte låta honom spela, säger Björn Åqvist.

Tidigare fanns inget krav på att fotbollsspelare skulle ha uppehållstillstånd, men efter att det ifjol avslöjades att den förre Malmöstjärnan Afonso Alves spelade i allsvenskan utan uppehållstillstånd så ändrades regelverket. Numera står det ”äger spelaren inte rätt att vistas i landet är spelaren att betrakta som okvalificerad”.

TT