Decimerat Häcken mirakelvände

FOTBOLL

Underläge 1–3, straff till motståndarna och en spelare utvisad.

Då vände Häcken och vann.

Och med 4–3 över Åtvidaberg tog Häcken över den allsvenska kvalplatsen i superettan från just Åtvidaberg.

Foto: Bildbyrån
Mirakelvändningen.

Det var inte mycket som talade för Häcken när mittbacken Mattias Östberg blev utvisad i den 81:a minuten och Åtvidaberg dessutom fick straff. Åtvidaberg ledde den synnerligen viktiga kampen kring kvalstrecket med 3–1, efter bland annat två mål av försvararen Johan Niklasson, och var på väg att befästa kvalplatsen och lägga sig på samma poäng som tabelltvåan Assyriska.

Men Åtvidabergs 1–0-skytt Ricardo Santos missade straffen och under en händelserik avslutning lyckades det decimerade Häcken med det osannolika. Tre mål gav segern inför 1 600 åskådare hemma på Rambergsvallen.

Upphämtningen

I den 83:e reducerade Daniel Larsson till 2–3 och i den 89:e och 91:a slog Jonas Henriksson till dubbelt upp. Segermålet på övertid kom dessutom på straff.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, sade Häckens tränare Sonny Karlsson till TT.

En poäng i sammanhanget är att i samtliga av måndagens tre matcher i superettan lyckades de vinnande lagen, Enköping, Qviding och Landskrona, göra mål med en spelare utvisad.

Häcken med i racet

Häckens sena vändning innebär att Göteborgslaget är ny trea, och är med 45 poäng en före Åtvidaberg och två efter Assyriska. Ledande Örgryte har 50 poäng då fyra omgångar återstår.

Brommapojkarna har också kontakt med tätlagen efter att ha utklassat Jönköpings Södra med 5–0 hemma på Grimsta. BP har 42 poäng. Och Sirius såg till att avståndet till Jönköpings Södra under det nedre kvalstrecket ökade till fyra poäng efter 2–1 mot Väsby borta.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM