Jingblad kan kosta Norrköping miljoner

Förre tränaren på lönelistan till 2011

Foto: Bildbyrån
”Den här vägen?” Mats Jingblad pekar ut riktningen.
FOTBOLL

Att säga upp tränaren Mats Jingblad ser ut att bli en dyr smäll för IFK Norrköping.

Klubben riskerar att förlora 2,5 miljoner kronor de närmaste tre åren.

– Jag känner oro för klubbens existens, säger ordföranden Peter Hunt enligt Norrköpings Tidningar.

Mats Jingblad hade två år kvar på sitt kontrakt som tränare för IFK Norrköping när klubben löste ut honom den 31 oktober 2008. Enligt den förre ordförande Hans Lundin kompenserades Jingblad med ett engångsbelopp som båda parter var nöjda med. Det uppger Norrköpings Tidningar.

Men under årsmötet den 25 februari visade sig dock bilden vara en annan. I slutet av mötet klev den nye ordföranden Peter Hunt upp på scenen och kritiserade starkt styrelsen och revisorerna.

– Gamla styrelsen har sopat saker under mattan. Jag känner oro för klubbens existens, sade han.

– I värsta fall tvingas vi betala tre miljoner till spelare och tränare.

”Risk att det springer iväg”

Enligt Norrköpings Tidningar är Mats Jingblad på lönelistan till och med den 31 december 2011. Vidare äger han rätten till att disponera lägenheten i centrala Norrköping till den 30 juni 2009. Tjänstebilen och mobiltelefonen kan han ha till den 22 november i år. Den totala notan för den här affären kan, inklusive sociala avgifter, kan kosta IFK Norrköping en bit över 2,5 miljoner kronor.

– Jag har läst de i förtid avbrutna kontrakten. Det finns en uppenbar risk att det här springer iväg mycket längre än de 800 000 kronor som finns avsatta i årets budget, säger Peter Hunt till tidningen.

Uppgifter som avfärdas av den förre ordföranden Hans Lundin:

– Jag förstår inte hur han har räknat. Jag har ingen aning. Vi har löst situationen med Felix Magro (till Grasshopper) och Kevin Amuneke (till Timisoara) och Mats Jingblad har själv sagt att han räknar med att ha ett nytt jobb i sommar, säger Lundin enligt nt.se.

Även om Jingblad får ett nytt jobb i sommar så finns en stor risk att han kommer kosta klubben mycket pengar. I kontraktet står det nämligen att IFK Norrköping garanterar Jingblad en lön på 70 000 kronor i månaden. Ersättningen från IFK är under 2009 max 50 000 kronor och 40 000 kronor under 2010 och 2011. Det skriver Norrköpings Tidningar.