Antoines attack – mot gamla klubben

”Jag är inte rasist – men jag står för det jag sagt”

FOTBOLL

Peter Antoine är i hetluften igen.

I dag kritiserar han sin gamla klubb Mjällby för att satsa för mycket på utländska importer.

– Va fan, ska Mjällby bli ett invandrarlag eller, säger fotbollsprofilen till Sydöstran.

Peter Antoine, med sejourer i bland annat Mjällby och Assyriska, bakom sig har lämnat den övre tränarscenen men förstås inte släppt sitt engagemang för fotbollen – och speciellt inte Mjällby.

I en intervju i Sydöstran i dag ger Antoine sin syn på klubbens status inför den kommande säsongen i superettan. 63-åringen har starka åsikter om att laget, trots fem utlänningar i truppen, testar fler importer.

”Man har slagit in på en farlig väg”

För sportbladet.se utvecklar han sina tankegångar.

– Det har ringt hela dan hem hit och folk har inte varit snälla, men jag står för vad jag sagt. Jag är tysk och det säger sig själv att jag inte är rasist, det är inte alls det jag menar med uttalandet.

Vad är din poäng?

– Jag har varit två svängar i Mjällby och alltid värnat om klubbens egna unga talanger. Jag hade hand om såna som Asper, Patrik Rosengren, Chippen och Marcus Ekenberg. De fick chansen då, men nu tycker jag att man slagit in på en farlig väg på lång sikt genom att ta in allt fler utlänningar.

– Det är fem nu, och kanske fler på väg in. Och då ska man komma ihåg att det handlar om spelare som köps eller värvas för att spela förstås, och då blir det ändå svårare för de unga. De kanske tillhör truppen, men hamnar allt längre ifrån spel i superettan.

Mjällby om sakfrågan: Antoine har fel

Mjällbys ordförande Jörgen Martinsson har svårt att ta kritiken på allvar.

– Peter Antoine har rätt att tycka vad han vill, men han har åsikter om precis allt och det är inget som påverkar oss överhuvudtaget.

– Sedan kan jag alltid ta en diskussion om sakfrågan och bara konstatera att han har fel – vi lyfter visst upp våra egna ungdomar.

– Vi har en trupp med 27 kontrakterade spelare, fem är utländska och 23 är svenska. Åtta av killarna är fostrade i Mjällby och har spelat i superettan, det är ett facit som inte många andra elitklubbar kan visa upp.

Relationen mellan Antoine och Mjällby är i dag minst sagt frostig och den förre tränaren har svårt att dölja sin besvikelse.

– Jag älskar Mjällby, men vi har väldigt olika åsikter om saker och ting. Jag har till och med erbjudit mig att träna ett pojklag gratis men de har tackat nej.

FAKTA

Mjällbys utländska importer

Dusan Melichárek, målvakt (Tjeckien)

Daniel Ivanovski, försvarare (Makedonien)

Marcelo Sarvas, mittfält (Brasilien)

Sasa Zimonjic, mittfält (Serbien)

Patrick Osiako (Kenya)

  Pablo Cesar Doffo (mittfältare, Argentina), Juan Robledo (mittback, Chile), Edmir Asan (mittback, Makedonien).