Henke värvades – efter skämt

”Ska vi vara ärliga trodde vi väl inte ens på det själva”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Svart på vitt Henke presenterades i går som ny tränare för Superettan-laget Landskrona Bois – den enda klubben som erbjudit honom jobb.
FOTBOLL

LANDSKRONA. Det började som ett skämt.

Nu tar en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna över det tidigare hårt krisdrabbade Landskrona Bois.

– Ska vi vara helt ärliga trodde vi väl inte ens själva att Henke skulle säga ja, säger klubbens ordförande Kenneth Håkansson.

Håkansson.

Efter att Landskrona Bois 16 november sagt upp avtalet med förre tränaren Anders Linderoth diskuterade klubbens styrelse och fotbollsutskott vem som var lämplig att ta över.

– Jag minns inte exakt vem som först sa det, men någon sa i alla fall: Henke då? Han är ju i alla fall ledig, säger Kenneth Håkansson.

Somliga styrelseledamöter skrattade till, samtliga log. Sedan tänkte man ett varv till.

– Frågan är ju fri. Vi kände att vi inte hade någonting att förlora, säger fotbollsutskottets Per Harrysson.

”Ett jäkla långskott”

Bois bestämde sig för att göra vad ingen annan fotbollsklubb – förr eller senare – gjort. Erbjuda Henrik Larsson jobbet som huvudtränare.

– Men det var ju ett jäkla långskott. Det är inget snack om saken. Vi hade inga större förhoppningar om att Henke skulle säga ja, säger Kenneth Håkansson.

Men när svaret kom från den forne superstjärna häpnande hela Landskrona Bois styrelse.

– Han bad oss skicka över material så han kunde sätta sig in i laget och hur vi spelat under säsongen som gick. Då kände vi att det faktiskt fanns en liten chans att få hit honom, säger Kenneth Håkansson.

Rådfrågade Bosse

Larsson rådfrågade familj och vänner, bland annat förre HIF-tränaren Bosse Nilsson, och i fredags kväll kom det slutgiltiga beskedet.

– Henrik sa att han tar jobbet. Det känns oerhört inspirerande, säger Per Harrysson.

Landskrona trillade ur allsvenskan 2005 efter ett turbulent år. Klubben har sedan dess varit ett mittenlag i Superettan och gått igenom några ekonomiskt tuffa år. Det råder ingen tvekan om att man nu hoppas att Henrik Larsson ska lyfta hela föreningen.

– Vi blir attraktivare för nya spelare, för sponsorer och för media. Det finns väldigt många positiva effekter i det här, säger Kenneth Håkansson .

Vad hoppas ni rent sportsligt inför 2010?

– Det finns inga garantier. Men vi hoppas och tror att vi kan bli ett topplag i Superettan, säger Kenneth Håkansson.

FAKTA

Därför valde Larsson Bois

Utmaningen

Bois är en anrik förening med tunga år bakom sig. Vilket gör att trycket är aningen mindre än det skulle vara på högre nivå.

Erbjudandet

Landskrona var enda klubb att ge Larsson ett konkret förslag – och Henrik Larsson gillar mod.

Närheten

Det tar max 20 minuter att köra från Larssons hem till Landskrona IP. Familjen kan bo kvar i Helsingborg vilket är viktigt för Henrik.

DAG FÖR DAG – SÅ LYCKADES BOIS VÄRVA HENKE

28 oktober

Henrik Larsson spelar karriärens sista match när HIF förlorar mot Djurgården hemma med 0–2. ”Nu ska jag resa lite och fundera vad jag ska göra i framtiden. Men bara glida i resten av livet skulle jag inte klara av.”

1–15 november

Allsvenskan är över och Henrik Larsson är arbetslös för första gången på 17 år.

Larsson reser till London på semester.

I Landskrona diskuterar man upplägget inför kommande säsong. En ny tränare står högt på agendan. Olika namn kastas fram när en ledamot halvt på skämt säger: ”Henke då? Han är ju i alla fall ledig.”

16 november

Landskrona Bois säger upp avtalet med dåvarande tränaren Anders Linderoth.

17–25 november

Medlemmar i Landskronas fotbollsutskott och styrelse fortsätter tränardiskussionerna. Ordförande Kenneth Håkansson säger: ”Frågan är fri. Det är ju inte förbjudet att ringa Henrik Larsson...”.

Per Harrysson, tidigare spelare i Bois, får uppdraget att kolla med Larsson.

Larsson tar, till viss förvåning hos Bois ledamöter, emot klubbens trevare med försiktig optimism.

Larsson ber om videomaterial så han kan få en blick över spelartruppen och hur Landskrona Bois spelar. Klubbens styrelse med ordföranden Kenneth Håkansson och Per Harrysson i spetsen ser till att Larsson får DVD:er med matcher från den gångna säsongen.

25–30 november

Larssons bild av hur han tycker Bois bör jobba och hur han vill arbeta som tränare förmedlas till klubben genom en rad punkter.

Larsson åker till Barcelona för att se El Clasico mellan Barça och Real Madrid

1-5 december

Larsson är tillbaka i Sverige och inom Bois finns inga som helst tveksamheter. Vill Henrik Larsson så får han jobbet som Landskrona Bois nya tränare.

Larsson har förvånansvärt nog inte fått några som helst andra förfrågningar från andra klubbar vilket gör honom än mer inställd till att tacka ja till Landskrona.

Parterna för fortsatta diskussioner. Enligt vad Sportbladet erfar är Larssons löneanspråk inte speciellt höga. För den forne stjärnan handlar det om att få erfarenhet och chansen att träna ett lag på bra nivå. Att Larsson har 20 minuter från sitt hem till Landskrona IP spelar stor roll, då han inte behöver rycka upp familjen ännu en gång.

5-10 december

Larsson är i New York på semester och meddelar Bois att han behöver lite tid på sig för att fatta sitt beslut.

Klubben arbetar under tiden med alternativa lösningar om avtalet med Larsson inte skulle gå i lås.

11 december

Henrik Larsson meddelar Landskrona Bois styrelse sitt slutgiltiga beslut. Om erbjudandet kvarstår vill han gärna ta över som huvudtränare i klubben.

12–13 december

Detaljerna i kontraktet finslipas och Larsson funderar över vilken stab han vill ha runt omkring sig. En assisterande tränare är högprioriterat.

14 december

Landskrona Bois presenterar Henrik Larsson som klubbens nya huvudtränare vid en presskonferens i centrala Landskrona. I total medieskugga presenterar Erik Hamrén sin landslagstrupp till den kommande vinterturnén.