”Våga var dig själv”

94-hjältarnas tips till Henke: Måste spela det spel han tror på

Jonas Thern tycker att erfarenheter från proffslivet väger tyngre än tränarkurser.
FOTBOLL

Henrik Larsson blir ännu en i raden av spelare från VM 94-laget som blir tränare. Värnamotränaren Jonas Thern hoppas att Larsson inte bryr sig för mycket om andras åsikter:

– Jag hoppas verkligen att han vågar spela spelet han tror på, säger Thern till Sportbladet.

Foto: Foto: PETEr KJELLERÅS
Tommy Svensson var först med att plocka ut Henrik Larsson i landslaget, 1993. Nu ger den gamle förbundskaptenen råd till Henke inför tränarkarriären: ”Han måste våga vara sig själv”.

Tommy Svensson, Jonas Thern och Jesper Blomqvist har ett par saker gemensamt. Alla tror att Larsson kommer att lyckas som fotbollstränare, och alla tycker att han ska tro på sina idéer:

– Han måste våga vara sig själv, säger den tidigare förbundskaptenen Tommy Svensson.

– Jag tror mer på mångfald. Här hemma blir det lätt på ett sätt bara. Men man ska inte vara rädd för att pröva nya vägar, säger Jonas Thern.

Många åsikter

Thern inledde sin tränarkarriär i Värnamo innan han tog steget till Halmstad 2002. Han berättar att han tyckte att många hade åsikter om att han inte hade någon erfarenhet av tränaryrket. Men erfarenheterna från proffslivet är viktigare än tränarkurser, menar han:

– Du hör själv hur det låter. Henke har spelat på elitnivå så många år, ska han behöva lära sig av såna som inte varit på elitnivå. Att vara instruktör är inte samma sak som att spela, men man står inte och faller om man inte har alla steg tycker jag.

Många storlag

I superettan nästa år får Henrik Larsson konkurrens av Jesper Blomqvist. Blomqvist presenterades nyligen som ny tränare för Hammarby och ser fram emot matcherna:

– Det är superkul. Redan känns Superettan nästa år som den bästa på länge med tanke på kvalitet och mediamässigt. Det är många storlag och så nu Henke också. Det blir väldigt roligt.

”Inte helt lätt”

Men även om Blomqvist tror att Larsson kommer att lyckas som tränare så varnar han för att det inte är helt lätt:

– Han har många förutsättningar för att lyckas bra. Men det är lite som att lära sig att cykla. Man måste trilla nån gång innan man har lärt sig, det har jag fått erfara sista tiden.

FAKTA

Succé och fiasko – så har bronshjältarna lyckats som tränare

Roland Nilsson

Coventry City, Gais, Malmö FF

Nilsson fick sitt första tränarjobb hos Coventry. Till en början var det framgångsrikt men i april 2002 fick han sparken. Som tränare för Gais tog han upp laget från superettan och etablerade laget i allsvenskan. Har de senaste åren fått hård kritik för jobbet i MFF.

Jonas Thern

IFK Värnamo, Halmstads BK

Thern tränade Halmstad under två säsonger i början av 2000-talet. Sedan klev han av som elittränare och tränar nu Värnamo i division 1. Men han säger till Sportbladet att han är sugen på ett elitlag igen om ett par år.

Tomas Brolin

assisterande tränare i Crystal Palace

Brolin hade under en kort period i Crystal Palace rollen som assisterande tränare till Lombardo. Därefter har det inte blivit något mer för Brolin.

Lars Eriksson

målvaktstränare i Hammarby och landslaget

Hammarbys gamle guldhjälte fortsatte att jobba för klubben efter att han slutat spela. Tidigare i år fick han lämna klubben, nu har han fått en ny tjänst som målvaktstränare i landslaget.

Stefan Rehn

Djurgården, IFK Göteborg

Rehn är den överlägset mest framgångsrike tränaren i allsvenskan under 2000-talet. Det har blivit två guld med Djurgården och ett med Göteborg.

Jesper Blomqvist

Enköping SK, Hammarby

Blomqvist inledde sin tränarkarriär i Enköping förra året. Det blev ingen succé utan slutade med att han fick lämna klubben i höstas. Blev förra veckan klar som ny tränare för Hammarby.

ARTIKELN HANDLAR OM