Så här slutar Superettan

Här är Sportbladets tips

FOTBOLL

Så här tippar Sportbladet att årets Superetta slutar.

1. Örgryte

Tränare: Janne Andersson.

Kommentar: Visst har man tappat några pjäser men Öis har inte samma tryck på sig som Hammarby och det gynnar dem. Spännande med Janne Andersson.

2. Assyriska

Tränare: Rikard Norling.

Kommentar: Efter att snubblat på mållinjen gör Assyriska nu en supersatsning med Norling, Bahne, Torstensson, Batan, VM-kvalturken, Laitinen och ”Poppen”.

3. Hammarby

Tränare: Michael Borgqvist.

Kommentar: Helt beroende av inledningen. Går det bra första månaden släpper ångesten och man kan springa igenom superettan. Om inte får Bajen kriga för att nå en kvalplats.

4. Sundsvall

Tränare: Sören Åkeby.

Kommentar: På väg upp i fjol men rasade då ihop totalt i slutet och tog bara fem poäng sista sju matcherna. Ser inte starkare ut i år.

5. Ängelholm

Tränare: Roar Hansen.

Kommentar: Tungt tapp av Mattias Adelstam, som delade skytteligasegern i fjol, men Ängelholm kan ställa till det för många.

6. Syrianska

Tränare: Özcan Melkemichel.

Kommentar: Överraskade stort i fjol när man som nykomling blev fyra. Nu har man kapprustat med Assyriska och lyckats värva både Barsom och Ijeh.

7. Norrköping

Tränare: Göran Bergort.

Kommentar: Nära att åka ur i fjol trots bitvis bländande spel. Tappat flera rutinerade spelare men lite mer cynism i spelet gör att klassiska storklubben ändå slutar bättre än 2009.

8. Landskrona

Tränare: Henrik Larsson.

Kommentar: Larsson har en ung, spännande trupp. Men det räcker inte för att vara med där uppe.

9. Ljungskile

Tränare: Bo Wålemark/Örjan Glans.

Kommentar: Norling i Assyriska tror att Ljungskile ska gå upp i allsvenskan. Det tror inte vi. Inte alls.

10. Falkenberg

Tränare: Thomas Askebrand.

Kommentar: Överraskande sexa i fjol och gör nu sin åttonde raka säsong i superettan. Daniel Alexandersson och Emil Jensen två bra nyförvärv men konkurrensen i serien är tuffare nu.

11. Jönköpings Södra

Tränare: Andreas Jankevics.

Kommentar: Har sjösatt en treårsplan där slutmålet är allsvenskan. Även om det blir fler än fjolårets blott fem segrar på Stadsparksvallen får Jönköping nöja sig med att bli elva.

12. Öster

Tränare: Andreas Ottosson.

Kommentar: Klassiska Öster är tillbaka i elitfotbollen efter två år i söderettan. Här hör de hemma och kommer att klara sig bäst av de tre nykomlingarna från ettan.

13. Degerfors

Tränare: Patrik Werner.

Kommentar: I stort sett samma gäng som tog klivet upp. Får kvala sig kvar men ska nog klara det.

14. Brage

Tränare: Lennart Andersson.

Kommentar: Gamla allsvenska Brage är också tillbaka i elitfotbollen efter hela fem säsonger i ettan och tvåan. Får det tufft.

15. Väsby

Tränare: Thomas Lagerlöf.

Kommentar: I princip ett farmarlag till AIK – och det kommer mest vara negativt i år när de regerande svenska mästarna går tungt.

16. Trollhättan

Tränare: L-O Mattsson.

Kommentar: Kvalade sig kvar i fjol. I år är serien tuffare och då blir det ofrånkomligen degradering för Trollhättan även om man har en bredare trupp i år.