”Har inget emot att vara en profil”

Henke om tränarrollen, sin spelidé från Barcelona och att vara hetaste profilen i Superettan

TYDLIG Henrik Larsson gör sin första match i superettan som tränare när Landskrona tar emot Degerfors. Larsson menar att tydlighet är det viktigaste i tränarskapet. FOTO: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Det snackas om att Superettan är hetare än allsvenskan i år.

En sak råder det i varje fall inget snack om – vem som är den hetaste profilen i Superettan.

– Jag har inget emot att vara en profil. Men jag hoppas att jag blir bedömd på samma skala som alla andra, säger Henrik Larsson inför dagens premiär.

Superettan är intressantare än någonsin och fylld av stora profiler.

Men när vi frågar flera av profilerna vem som är den allra största svarar alla med ett och samma namn: Henrik Larsson.

Det tycker man för övrigt i Skottland också: det sägs att det kommer att vara ett 20-tal skotska journalister på plats i Landskrona i dag när man premiärspelar mot Degerfors och Larsson alltså gör debut som tränare.

Som spelare gillade han inte att stå i fokus, men som tränare verkar han nästan smått road när i stort sett hela den närvarande journalistkåren på Superettans upptaktsträff i veckan omedelbart samlades runt Larsson.

– Shoot, sa han och log.

Känner du något sug efter att spela när det nu drar ihop sig igen?

– Över huvud taget inte.

Är det roligare att bedriva försäsong som tränare än spelare?

– Ja, definitivt. Det är betydligt behagligare (skratt).

Hur har de första månaderna som tränare varit då?

– Inspirerande och roliga. Jag har vaknat med ett leende på läpparna varje morgon jag ska sätta mig i bilen och köra ner till Landskrona.

Hyllar Martin O’Neill

Larsson har spelat under flera av de största tränarna i världen – som Sir Alex Ferguson, Frank Rijkaard och Martin O’Neill – och här hemma har han haft Tommy Svensson, Lars Lagerbäck och Bosse Nilsson.

Vilken är den bäste respektive viktigaste tränaren du haft?

– Den bäste är Martin O’Neill och den viktigaste är... Martin O’Neill. Utan tvekan.

Varför?

– Passionen för spelet, viljan att vinna, hatet att förlora... engagemanget över huvud taget. Han hade också en bra stab runt sig. Han visste vad han var bra på och det gjorde han, det han inte var bra på lät han andra göra.

Men Larsson har inte frågat O’Neill, eller Sir Alex för den delen, om tips sedan han själv blev tränare.

– Men jag har varit och pratat med andra i de båda organisationerna (Celtic och Manchester United).

Det har också blivit ett studiebesök till Barcelona, vars spelidé med trianglar han nu försöker föra över till Landskrona.

– Jag har spelat det själv med Barcelona och tittar mycket på Barcelona över huvud taget. Men vi har andra spelare förstås, så det går inte att jämföra på det viset.

Och skulle Messi dyka upp på en Bois-träning hade han känt igen sig.

”Inte anpassat efter spelarna”

– Klart att man hämtat mycket spel, passnings- och avslutningsövningar därifrån.

Landskrona ska spela 4–3–3 i år.

Men Henke är inte den som sätter spelsystemet efter spelarmaterialet, vilket annars är lite på modet i dag.

– Det är inte anpassat efter spelarna. Jag har ett spelsätt jag har i huvudet som jag vill spela och som jag försöker få ut till spelarna. Sedan är det upp till spelarna att klara av det rent tekniskt.

Han räknar inte med att hans unga gäng (snittålder på 22 år) ska tillhöra topplagen.

– Målet är att bli bättre än i fjol (åtta).

Om det blir skade- eller sportslig kris – går du in då?

– Över huvud taget inte. Spelaren Henrik Larsson är historia, nu är det tränaren Henrik Larsson som gäller.

Larsson menar att tydlighet är det viktigaste i tränarskapet.

– Jag har gått in och förklarat för varenda spelare i de olika positionerna vad jag vill att de ska göra. Och jag tror att det gått fram.

Har det här blivit något av en nytändning för dig i din fotbollskarriär?

– Det är två helt skilda blad. Fotbollen på slutet tyckte man kanske inte var så rolig. Nu är det något nytt, inspirerande och annorlunda – men ändå det jag älskar.

Hur känns det att vara Superettans hetaste profil?

– Jag har inget emot att vara en profil. Blåser det så tar jag gärna ansvaret. När det går bra lämnar jag över det till spelarna. Det är inga som helst bekymmer. Men jag hoppas att jag blir bedömd på samma skala som alla andra.

FAKTA

Sportbladet rankar – 20 hetaste profilerna

1. Henrik Larsson, Landskrona

En av Sveriges absolut största spelare genom tiderna gör sin debutsäsong som tränare. Det största som hänt Superettan på flera år.

2. Peter ijeh, Syrianska

Han håller inte alls den klassen som han gjorde i början av 2000-talet i Malmö men nigerianen är tillbaka i svensk fotboll och tycker själv att Lagerbäck borde höra av sig inför VM.

3. Jesper Blomqvist, Hammarby

En av Sveriges mest meriterade spelare (VM-brons, Champions League-seger, tre Premier League-guld, fem SM-guld) har varit i superettan med Enköping. Men Bajen känns större.

4. Rikard Norling, Assyriska

Efter succén med, och den efterföljande sparken från, AIK tog Norling ett sabbatsår och höll väldigt låg profil. Nu är tränarprofilen tillbaka i en av de stora favoriterna till seriesegern.

5. Rami Shaaban, Hammarby

För fyra år sedan stod han i mål i Sveriges VM-premiär och för två år sedan ingick han i EM-truppen. Stjärnglansen har falnat sedan dess med alla skador men Shaaban är fortfarande mycket populär.

6. Alvaro Santos, Örgryte

Nanne Bergstrand har tränat många bra brassar, men den han håller högst är 30-åringen från B’elo Horizonte, som han hade i Helsingborg i början av 2000-talet.

7. Abgar Barsom, Syrianska

Det har gått nio år sedan Abgar Barsom utsågs till Årets nykomling på Fotbollsgalan. I en brokig karriär har han nu kommit hem till Sverige än en gång och gick överraskande till Syrianska.

8. Ceyhun Eris, Assyriska

Om man spelade från start i en avgörande VM-kvalmatch för Turkiet i höstas, har 200 matcher i den turkiska högstaligan och representerat Galatasaray och Fenerbahce, ja då platsar man högt upp på denna lista.

9. Daniel Andersson, Ängelholm

Efter många år i allsvenskan (och någon säsong i Skottland) hittar vi nu Andersson i uppstickarna Ängelholm. En profil som alltid har sagt vad han tycker.

10. Andreas Dahl, Hammarby

Styrde spelet och skruvade in frisparkar i Helsingborg i några år. Nu ska denne blott 25-åring fortsätta göra det i Superettan, även om det förstås inte var vad han hade tänkt sig när han flyttade till Stockholm.

11.Janne Andersson, Örgryte

12. Ken Fagerberg, Örgryte

13. Suleyman Sleyman, Syrianska

14. Joakim Persson, Landskrona

15. Fredrik Söderström, Hammarby

16. Petter Furuseth, Hammarby

17, Fredrik Bild, Öster

18. Boyd Mwila, Trollhättan

19. Sören Åkeby, Sundsvall

20. Sebastian Henriksson, Degerfors

ARTIKELN HANDLAR OM