Östers kräftgång är inte bara Ottossons fel

Markus Eriksson: Ett klokt beslut att avgå
– det ska han ha kredd för

Foto: bildbyrån
Andreas Ottosson lämnade tränarjobbet i Öster i förra veckan.
FOTBOLL

Östers tränare Andreas Ottosson kastade in handduken i förra veckan.

Ett klokt beslut – fler borde säga upp sig oftare.

Köp tidningen i dag för att läsa hela sidan!

För en vecka sedan skrev jag i en kommentar till ett citat på den här sidan att det känns som att Östers Andreas Ottosson hänger löst trots att klubben utåt sett dementerat ett tränarbyte.

Samma dag valde Ottosson att avgå frivilligt. Det har naturligtvis inget samband med publiceringen, utan är ett beslut som troligen vuxit fram.

Andreas Ottosson lyckades i fjol föra upp Öster till Superettan och det ska han ha kredd för. I år har Växjölaget haft det kämpigt och ligger på kvalplats.

För dåliga värvningar

Men vem hade förväntat sig något annat av en nykomling, trots Östers anrika historia? Klubben har helt enkelt inte rekryterat tillräckligt bra och de befintliga spelarna har inte kommit upp i rätt nivå. Det är inte bara Ottossons fel.

Men han kom till en punkt där han kände att det enda som kunde rädda laget var en ny röst på träningarna. Det ska han också ha kredd för. Han tänkte på Östers bästa i stället för att till varje pris försöka behålla sitt jobb. Eller så var han självisk och ville undvika en nedflyttningsplump i cv:t.

Men jag tror att Ottosson bara ville Öster väl. Kontinuitet på tränarsidan och långsiktigt tänk är oftast bra, men i vissa fall kan det vara bättre att lämna över till någon annan om man verkligen tycker att man gjort allt.

Även om det blir ett ekonomiskt bortfall borde fler komma till den insikten självmant – för lagets och supportrarnas skull. Och det ser snyggare ut än att få sparken.

ARTIKELN HANDLAR OM