Mental coach hjälper Bajen

Fungerade för Hallenius – nu provar Hammarby

FOTBOLL

Han förvandlade Linus Hallenius från grubblare till skyttekung.

Nu värvar Hammarby Hallenius mentala rådgivare Tommy Nordmark för att lyfta laget till allsvenskan.

– Förra året hade vi kvalitén och talangen men kom bara åtta. Det kan absolut vara mentalt, säger sportchefen Gustaf Grauers.

Hallenius tog hjälp av Nordmark.

Hammarby skulle ”bara ner och vända” i superettan förra säsongen. Det slutade med kaos i styrelserummet, hotade tränare och en åttondeplats.

En ljuspunkt fanns dock i skyttekungen Linus Hallenius som mitt i stormen stod rak och gjorde 18 mål. En förklaring till succén var Hallenius mentala rådgivare Tommy Nordmark.

– Hallenius var nere i grubbelgrottan när han kom i kontakt med Tommy Nordmark. Han gav nycklar till rätt tankedörrar och lärde Linus att tänka och agera bättre. Alla vet vad som hände sen, säger sportchefen Gustaf Grauers.

”Kom inte upp i nivå”

Efter succén värvar Hammarby nu Nordmark för att årets unga trupp, med en snittålder på knappt 25 år, inte ska falla i samma fälla som förra året. Enligt Grauers är det första gången i modern tid som Hammarby anlitar en mental coach över en längre period.

– Förra året kom spelarna inte upp i normal nivå och det kan absolut vara mentalt, säger Grauers.

Linus – ett föredöme

Nordmark ska nu träffa truppen en gång i veckan hela säsongen och gå igenom de mentala bitarna inför, under och efter matcherna.

– Det handlar om att hitta var problemen sitter. Att ändra rutiner och hitta andra sätt att förbereda sig. Hur man äter, förbereder sig inför match, när uppladdningen börjar och slutar och hur man stöttar varandra, säger Nordmark.

Hur avgörande är sånt här?

– Det är jätteviktigt. Linus var ett föredöme kring hur man seriöst tränar och går in för att förbereda sig på bästa sätt, säger Nordmark.

FAKTA

Sportbladets profiler tycker till inför Superettan

Vilka två lag tar klivet upp till allsvenskan?

– Hammarby och Assyriska. Hammarby har superettans bästa anfallsduo i Paulinho och Björn Runström, plus Sinan Ayranci. Tränaren Roger Franzén verkar ha fått ner spelarna på jorden och kör en spännande diamant på mitten. Visserligen fiasko mot BKV Norrtälje i svenska cupen men försäsongen har gett segrar mot både Gefle och Örebro. I Assyriska gör förre AIK-tränaren Rikard Norling sin andra säsong. I fjol handlade det om att hitta en grund att stå på. Det har Assyriska nu gjort och det enda som egentligen talar emot en topplacering är att spelande andretränaren Göran Marklund dragit sönder menisken och missar ett antal matcher.

Vilket lag floppar?

– Jag tror att Jönköping Södra kan få det svårt. Tung förlust att bli av med Kristoffer Fagerkrantz. Qviding har definitivt inget lag för den här nivån.

Vad betyder publiken för Hammarby?

– En bra publik kan betyda mycket för vilket lag som helst. Å andra sidan är det ingen avgörande faktor. Hammarby åkte ur allsvenskan med sin publik, och man lyckades inte gå upp trots superettans högsta publiksnitt i fjol. Så den sportsliga betydelsen ska inte överdrivas även om det brukar vara ett härligt drag på Söderstadion som ger en extra krydda till besöket.

Vilken spelare är du mest nyfiken på?

– 17-årige anfallaren Mikael  Ishak, som Rikard Norling släppte fram redan i höstas, ska bli spännande att se den fortsatta utvecklingskurvan på. Plus hela Värnamos unga lag.

Robert Laul

Vilka två lag tar klivet upp till allsvenskan?

– Hammarby och Landskrona.

Vilket lag floppar?

– Gif Sundsvall.

Vad betyder publiken för Hammarby?

– Att det är en klubb som inte hör hemma i super­ettan.

Vilken spelare är du mest nyfiken på?

– Nahir Besara, Assyriska.

Erik Niva

Vilka två lag tar klivet upp till allsvenskan?

– Landskrona och Hammarby eftersom de har de bästa trupperna på pappret.

Vilket lag floppar?

– Är det inte alltid Öster och Gif Sundsvall som floppar?

Vad betyder publiken för Hammarby?

– Allt, förstås. På gott och ont. Man brukar tala om den 12:e spelaren. Ett optimistiskt Söderstadion är en 12:e spelare. Ett pessimistiskt och luttrat Söderstadion är som att spela med en man mindre.

Vilken spelare är du mest nyfiken på?

– Varenda Thern-skolad spoling i Värnamo. Men om jag måste välja ut en så... det ska bli intressant att se Björn Runström spela fotboll igen. Är han bra eller?

Marcus Leifby