Leifby: Superettan har förvandlats till ett getingbo

FOTBOLL

6878 personer hade fjärilar i magen, Simon Helg var pigg som en mört, en Björn vaknade till liv, Öster fick sina fiskar varma och toppen av Superettan förvandlades till ett getingbo.

Det låter som att vi fick se en djuriskt bra fotbollsmatch på Söderstadion?

Nej, men det var verkligen inte kattskit.

Den där inledningen var pyton men vi fortsätter ändå på det spåret. För när Superettan nu är häften gången så behöver man inte ha en räv bakom örat för att lista ut att den här serien mycket väl kan komma att avgöras på målfoto.

I en haltande tabell skiljer det sex poäng mellan serieledande Degerfors och tabelltian Ljungskile. Ett par matcher återstår innan samtliga lag står på 15 spelade.

När alla lag väl nått dit kan trängseln vara ännu värre. Det är ju inte klokt.

Bajens bästa fotboll i år

Klok vet jag heller inte om Hammarbys tränare Roger Franzén är. Men han är modig.

I går, mot Öster, gjorde han fem förändringar i laget jämfört med det gäng som fick stryk mot Ängelholm för en vecka sedan.

Det halva nya laget spelade som ett helt nytt.

Öster började bra och efter fem minuter hade Freddy Söderberg skapat mer oreda för Hammarby än vad han skapade i Hammarby under tre säsonger.

Sedan vände allt. Hemmalaget tog det lugnt, byggde upp metodiskt och med tålamod, bytte kanter som om det var det bästa de visste, sprang, tittade upp och slog så många inlägg att jag tappade räkningen. Efter över 800 mållösa minuter fick Björn Runström äntligen fira ett mål och han gjorde det med en lättnadens suck. Tillsammans med 6 000 andra.

Runström klagar på medierna

Det krävdes visserligen ett öppet mål men den omedelbara effekten av det blev densamma som om han hade dragit in en stenhård cykelspark i krysset från 23 meter. Det kom ett till direkt.

Hammarby spelade säsongens bästa fotboll, defensivt som offensivt, men trots 2–0-ledning i paus och ett antal omställningslägen med numerärt överläge därefter så lyckades de inte stänga matchen.

I stället kunde Öster reducera och inleda kvitteringsjakt. Den här gången blev det ingen hönsgård, Hammarby vann men här har Roger Franzén en nöt att knäcka. Kan Hammarby börja stänga sina matcher kommer de att kunna jaga en allsvensk plats i höst.

Runström var, trots sina två mål, lite sur efteråt. Han menade att det är medierna negativa rapportering kring måltorkan som stört honom mest och han önskade att de hånfulla sajterna som byggts i spåren av hans torka nu stängs ner.

Jag tycker inte att han ska lägga energi på det. För internet är ändå bara en fluga.