Assyrierna lättade efter premiärsegern

"Skönt att det är över"

Foto: NATANAEL JOHANSSON
Kennedy Bakircioglü, Stefan Batan, Nahir Besara, och Andreas Haddad.
FOTBOLL

De var tillbaka där allt började.

Efter matchen åkte tre lättade Hammarby-spelare hem med tre poäng.

 – Skönt att det är över, säger förre Assyriska-kaptenen Stefan Batan till Sportbladet efter 1-0-segern mot sin gamla klubb.

Hem till Södertälje för att sätta kniven i sin moder? Inför Assyriskas premiärmatch mot Hammarby låg fokus på de fyra assyrierna Stefan Batan, Nahir Besara, Andreas Haddad och Kennedy Bakircioglu. Alla är fostrade i Assyriska, alla tillhör numera Hammarby - och tre av dem såg på när norrmannen Fredrik Torsteinbö nickade in 0-1 på övertid. En skadad Kennedy var den ende som missade matchen, de andra tre drog sitt strå till segerstacken och firade sedan med bortasupportrarna. Efter slutsignalen var Besara en lättad man.

 – Just nu är man bara glad och tänker inte så mycket. Det är ju speciellt att möta sin moderklubb, men samtidigt väldigt kul. Skönt att få premiären avklarad, säger 23-åringen till Sportbladet efter matchen.

”Väldigt mycket känslor”

Medan Besara försökte diktera tempot på mitten stångades Haddad friskt med Assyriskas backlinje. Anfallaren gör ingen hemlighet av att det var en speciell match.

 – Det var väldigt mycket känslor i dag, men jag lyckades stänga in känslorna och bara fokusera på min uppgift. Vi möter ett riktigt bra Assyriska och det satt långt inne, men målet kom till slut, säger 31-åringen som tidigare varit proffs i Oman.

Ytterbacken Batan tar upp tråden och är inne på samma linje.

 – Som jag sagt tidigare så var det en speciell känsla att möta Assyriska, men det är skönt att det är över. Det blev lite för mycket snack inför matchen om betydelsen av den, så det känns skönt att den är avklarad. Det var otroligt viktigt att vinna en så jämn kamp, säger 29-åringen till Sportbladet.

”Tyvärr är fotbollen sådan”

I Assyriska-lägret var minerna dystrare. Lagkapten David Durmaz blev utsedd till hemmalagets bäste spelare och menade att hans mannar förtjänade en poäng.

 – Jag tycker att ett rättvist resultat är antingen 0-0 eller 1-1, då jag upplever att vi har ett par vassa lägen i andra halvlek. Men tyvärr är fotbollen sådan. Jag tycker ändå vi har en riktigt bra inställning och nu ska vi ta nya tag, säger 32-åringen till tv-kanalen Assyria TV.

Och hur det var att möta den assyriska trion i Hammarby?

 – Lite blandade känslor, men jätteroligt och inspirerande. Alla tre gör en bra match och vi har revansch att utkräva nästa gång vi möter dem, säger Durmaz.

I övrigt? De tre Hammarby-spelare som fick varsitt gult kort heter Stefan Batan, Nahir Besara och Andreas Haddad.

FAKTA

Assyrierna i Hammarby

Stefan Batan

Ålder: 29

Position: Försvarare

Kommentar: Bar kaptensbindeln i Assyriska i fjol, dit han återvände 2008 efter en vända i Djurgården. Snabb, viljestark och outtröttlig på sin kant.

Nahir Besara

Ålder: 23

Position: Mittfältare

Kommentar: Representerat Sveriges U17 (11 matcher) och U19 (9 matcher). Fick sitt genombrott 2012 och flyttade till Bajen. Teknisk spelfördelare med tungt skott.

Andreas Haddad

Ålder: 31

Position: Anfallare

Kommentar: Tog visserligen sina första steg i AIK, men kom till Assyriska som ung och slog igenom när laget avancerade till Allsvenskan. Stor, stark och målfarlig. Genomgått 15 operationer för att bli kvitt sina skador.

Kennedy Bakircioglu

Ålder: 33

Position: Mittfältare

Kommentar: En av Hammarbys absolut största på 2000-talet. Representerat Ajax och Racing Santander, gjort 14 a-landskamper för Sverige. Extremt känslig högerfot och fint spelsinne.