Nära konkurs – tabellen kan ritas om

Ängelholms existens i fara

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Ängelholms FF är nära konkurs.

Då kan hela superettans tabell ritas om.

– Om föreningens sätts i konkurs så utgår de ur serien och resultaten stryks. Om de själva begär sig själva i konkurs går det fort. I ett sådant läge kan vi ta beslut omedelbart, säger Gerhard Sager som är ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.

Ängelholm ligger just nu på kvalplats i superettan med fem omgångar kvar. Mycket tyder på att laget får kvala för att hänga kvar i serien, men nu skriver Expressen om att hela klubben kan gå i konkurs.

ÄFF kan i dagsläget inte betala ut spelarlöner i slutet av månaden samtidigt som skulderna till leverantörer är enorma – och klubbchefen Paul Myllenberg säger så här till Sportbladet.

– Vi kommer inte fixa den här situationen själva, det är ett antal miljoner som saknas och det är för mycket pengar. Spelarna fick beskedet igår och de kommer att fortsätta spela och kämpa för klubben tills vi vet hur det blir. Vi har haft en dialog med kommunen den senaste tiden, men jag vågar inte säga något om deras beslut, säger Myllenberg.

Ändring i toppen

Föreningen har vänt sig till kommunen för extra driftsbidrag på två miljoner kronor, men om beskedet – som ramlar in i slutet av veckan – är negativt kommer Ängelholms styrelse att begära konkurs.

– Om föreningens sätts i konkurs så utgår de ur serien och resultaten stryks. Om de själva begär sig själva i konkurs går det fort. I ett sådant läge kan vi ta beslut omedelbart, säger Gerhard Sager som är ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.

Ifall en konkurs skulle bli aktuell så blir Ängelholm att betrakta som sista lag i serien trots att resultaten stryks. Det skulle innebära att ytterligare ett lag blir nedflyttat och två lag får kvala nedåt som vanligt.

Den enda skillnaden skulle bli att ytterligare ett lag skulle flyttas upp från division 1.

– Det blir en så kallad vakans som vi skulle behöva fylla. Det blir i så fall det lag som förlorar kvalet med minst marginal, säger Sager.

"Vi hade slutit samman"

Med tanke på det akuta läget för Ängelholm kan vi få se en nyritad tabell inom kort.

De stora förlorarna blir då GIF Sundsvall och Ljungskile, som tagit full pott mot Ängelholm och som därmed fråntas sex poäng vardera. Ljungskile skulle då halka ner till allsvensk kvalplats, medan Sundsvall hamnar så långt ner som femma.

Sundsvalls anfallare Johan Eklund lider med Ängelholm:

– Det vore oerhört tråkigt om det hände. Alla vill ju att det ska avgöras på planen, säger han till Sportbladet.

Hur hade det påverkat er rent moraliskt?

– Det är väl svårt att svara på innan det kommer något slutgiltigt besked i frågan, men det är klart att det hade varit en käftsmäll. Förmodligen hade vi ändå slutit samman och kommit stärkta ur det.

Åter till Ängelholms FF säger nu kommunfullmäktiges ordförande Robin Holmberg följande till Helsingborgs Dagblad:

– Vi kommer att sätta in ett extra kommunstyrelsemöte på måndag kväll innan ordinarie kommunfullmäktige. Det är ÄFF som är på agendan då. Vi gör just nu kommunens delårsbokslut och måste först vi se om kommunen har några pengar. Jag är inte beredd att ta beslut så att kommunen går minus.

FAKTA

Superettan med och utan Ängelholm

Så här ser superettantoppen ut (före torsdagskvällens matcher)

1) Hammarby 48 poäng (25 matcher)

2) Ljungskile 48 (24)

3) Gif Sundsvall 47 (24)

4) Östersund 43 (25)

5) Jönköpings Södra 42 (25)

Så här påverkas toppstriden om Ängelholm går i konkurs och säsongens alla resultat stryks (före torsdagskvällens matcher):

1) Hammarby 48 poäng

2) Östersund 43 (skulle möta Ängelholm i sista omgången).

3) Ljungskile 42

4) Jönköpings Södra 42

5) Gif Sundsvall 41.

(TT)