Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

Bergström: Från 30 till 28 omgångar – men det är till slut en perfekt rättvisa

Om tabellen ritas om får Hammarby en fem­poängsledning i superettan och är ytterst nära en plats i allsvenskan 2015.Foto   Om tabellen ritas om får Hammarby en fem­poängsledning i superettan och är ytterst nära en plats i allsvenskan 2015.Foto

Lägg känslorna åt sidan.

Tänk logiskt.

Vid en konkurs är det perfekt rättvisa att J Södra och Hammarby tar jättekliv mot allsvenskan.

Kristoffer Bergström. Kristoffer Bergström.

I går bjöd Ängelholm på fri entré till de 500 personer som kom till matchen mot Syrianska. Skåningarna vann med 1–0 och kapade gapet till lagen ovanför strecket, men några biljettintäkter verkade de inte ha velat ha.

Beslutet låter provocerande, men var ett knep för att locka några extra satar till arenan där de uppmanades att stödköpa lotter.

Kampanjen ska ha varit lyckad. Trots att kiosken inte var ordentligt påfylld landade några tiotusingar på superettans rödaste konto. Tyvärr behövs fem miljoner kronor till för att lösa konkurshotet.

Klubben menar att huvudskälet till den tomma kistan är att kommunen i våras lät bli att rusta arenan för superettan, vilket tvingade dem att ha hemma­matcherna i Helsingborg.

I somras klubbades en modernisering av Ängelholms IP för 9,5 miljoner kronor igenom, vilket gav laget dispens att flytta hem. Där fortsatte de att spela inför superettans överlägset minsta hemmafölje.

Skilj på klubben och tabellen

Det är alltså inte spelarbudgeten på 4,5 miljoner kronor som verkar sänka föreningen. Summan är fullt rimlig för Skånes tredje bästa herrfotbollslag med seriens bäste målvakt i Matt Pyzdrowski. Det är intäkterna som har uteblivit.

Kommunen kan inte stöta till mer. Rekonstruktion är omöjligt. Privatpersoner vill inte investera mer än vad ett par 50/50-lotter kostar.

Inför dagens krismöte bedömer Myllenberg att det är 97,5 procents risk att ÄFF går i konkurs.

Det är sorgligt om klubben som grundades 1976 försvinner. Idrottsföreningar är kultur­bärare, de enar samhällen, sysselsätter ungdomar, roar äldre, lockar till skratt och en alldeles särskild sorts magknip vid derbyförluster mot stöddiga grannbyar. Men skilj saknaden av en kär 38-åring från saknaden av en superettantabell vi lärt känna i år.

Jag skötte det dåligt i söndags. I en bristfällig krönika efter Hammarbys seger mot Sirius vidhöll jag att omritning är det enda rimliga vid en konkurs – motsatsen ”vore fusk” – men lät också känslorna spela in.

Använd förnuft

I ömkande ton bad jag ”snälla, låt inte Hammarby tjäna sex oförtjänta poäng” och kved vidare att ”jag blir glad för vad som helst, så länge inget lag förlorar några poäng”.

Reagerade du likadant är det dags att gaska upp sig nu. Tid har gått, använd förnuftet, släpp slappa tankar om att något inte är rätt för att det känns fel.

Det avgörande stycket i Förbundets tävlingsbestämmelser lyder:

”Matcher som spelats av lag som ute­slutits ogiltigförklaras och såväl lagets som motståndarlagets erövrade poäng och målresultat annulleras”.

Kostat lika mycket för alla lagen

Vid en konkurs måste förbundet fatta ett snabbt beslut. De måste göra det kallsinnigt, utan tankar på hur toppstriden påverkas, precis som i damallsvenskan där Eskils­tuna förlorade sina skrällpoäng mot Tyresö efter storklubbens konkurs. Eller som häromåret när en hel division två-serie ritades om för att ett lag lämnade walk over i sista omgången, ströks ur serien och fick alla sina resultat upphävda.

Matcherna mot Ängelholm har i princip kostat lika mycket för alla. Hammarby gick inte styrkta ur förlusten mot dem, utan föll också i nästa omgång. Gif Sundsvall tog inga avstängningar när de vann vårmötet.

Räknar vi bort två matcher var, ser dem som träningspass, består serien av 28 omgångar där lagen har likadana förutsättningar att vinna. De som lyckas bäst går till allsvenskan.

I den verkligheten har Gif Sundsvall varit sämre än Hammarby och J Södra.

Därför vore den nya tabellen perfekt rättvisa.

Vinnare och förlorare

HUR REAGERAR DU OM SUPERETTANS TABELL RITAS OM?

Vinnare:

Hammarby, vd Henrik Kindlund:

– Det finns ingen inom idrotten som vill att en tävling avgörs på det sättet. Sedan är det i så fall jäkligt tufft för Ljungskile och Sundsvall som blir av med sex poäng.

J Södra, lagkapten Tommy Thelin:

– Jag har inte ens tänkt tanken. På ett sätt hoppas jag att det löser sig på planen. I och med att det inte är skrivet att det är klart kan vi inte lägga energi på det. Det går inte.

Husqvarna, mittback Robin Cederberg:

– Man vill förtjäna sin plats på egen kraft, men läget är som det är och det är inget vi kan styra över. Jag vill ju självklart att allt ska avgöras på planen och inte på pappret.

Förlorare:

Ljungskile, ordförande Bo Fagerberg:

– Det skulle kännas oerhört hårt att ha spelat 20 matcher i rad utan förlust och så kommer det helt plötsligt ett annat besked. Det stämmer liksom inte.

Sundsvall, mittfältare Kevin Walker:

– I så fall är det en ren skandal för alla inblandade. Det måste gå att hitta en lösning. Typ att de får spela klart serien och sen ta itu med sina problem efter säsongen.

Landskrona, sportchef Patrik Johansson:

– Jag lider med Ängelholm. Men om nu serien ritas om får det stora konsekvenser för väldigt många människor. Det är inte den avslutningen man vill ha på en serie.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet