Överklagar domen om matchfixning

FOTBOLL

Åklagaren Johan Lindmark på Riksenheten mot korruption är på väg att överklaga den friande domen mot en 24-årig man i "Värnamo"-fallet som gäller matchfixning.

– Vi får ändra taktik till andra halvlek. Attackera frågan på ett annat sätt, säger Johan Lindmark.

Sista datum att ta ärendet vidare till Göta hovrätt är onsdag om en vecka. Enligt åklagaren kommer de nya handlingarna i så fall att skickas in under nästa tisdag.

– Det mesta talar för att jag överklagar, säger Johan Lindmark till Sportbladet.

Jönköpings tingsrätt friade 24-åringen från åtalet om grovt givande av muta då de tre IFK Värnamo-spelarna som vittnade hävdade att det aldrig pratades pengar.

Däremot konstaterar tingsrätten i domen att 24-åringen befunnit sig på platsen samt frågat om spelarna var intresserade av att medverka till en läggmatch mot Gais 13 september 2013.

Ändrar inte rubriceringen

Johan Lindmark planerar inte att ändra brottsrubricering vid ett överklagande.

– Däremot finns möjligheten att justera gärningsbeskrivningen inom vissa gränser. Då får vi försöka knyta ihop säcken på ett annat sätt, säger han.

24-åringen nekar till att överhuvudtaget ha träffat spelarna och berättade under förhandlingen i Jönköpings tingsrätt att han var i Värnamo för att köpa kött den aktuella dagen.

Vid ett överklagande kan målet tas upp i Göta hovrätt tidigast under våren 2015, tror Johan Lindmark.

Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd prövar just nu frågan en andra gång. 24-åringen – som spelar i en mellanhög svensk division – är avstängd i två år från allt fotbollsspel men beslutet var interimistiskt i avvaktan på tingsrättsdomen.

– Jag tror att vårt beslut kan komma i slutet av denna veckan, säger Göran Nilsson, ledamot i disciplinnämnden.

– Det handlar inte bara om att bli överens, oavsett vilket håll det går åt måste beslutet formuleras väldigt tydligt eftersom det tyvärr inte är sista gången vi lär få ta ställning till sådana här saker, säger Göran Nilsson.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

■ ■ Tre spelare i IFK Värnamo ska ha först ha blivit erbjudna pengar, sedan pressade och till sist hotade för att förlora med två mål mot Gais i superettan i fjol. Matchen slutade 2-0 till Gais men var polisanmäld redan två dagar före avspark.

■ ■ Polisen kom senare en 24-årig man på spåren som åtalades för grovt givande av muta men på onsdagen friades han av Jönköpings tingsrätt.

■ ■ Tingsrätten konstaterar att 24-åringen hade ett möte med spelarna men att pengar aldrig nämndes. Pengarna nämndes först vid ett möte med två andra, okända män. Vid det mötet närvarade aldrig 24-åringen. Åklagaren lyckades aldrig bevisa någon koppling mellan 24-åringen och de okända männen, enligt en enig tingsrätt.